Virágzó akácfák2018. május 9. (szerda) 19:00 - Híreknews/6891_0_300.jpgRossz termésre számítanak idén a méhészek, drágulhat a méz. Bár a környék akácfái már teljes pompájukban virágoznak, a növények alig tartalmaznak nektárt. Ez azt is jelentheti, hogy többet kell majd fizetnünk a természetes édesítőszerért, ám ezt csupán a vevők érzik meg, ugyanis a termelőktől változatlan áron vásárolják fel a mézet.

A Vasvár hegyről bármerre nézünk fehér tájat látunk. Szerencsére nem szokatlan hóesésről van szó, hanem az akácfák borultak teljes virágzásba. A márciusi hideg a méhcsaládok fejlődését nagyon visszavetette, ennek következtében két héttel lemaradtak szokásos életvitelükhöz képest. A természet viszont nemcsak behozta a hátrányt, hanem előrébb is jár, mint kellene. Ezért is tapasztalható ilyen korán a növények pompája. Sajnos elmondható, hogy mégsem számíthatunk sok mézre, ugyanis nektár alig van. Ezért nem érezhetjük a jellegzetes illatot. A méhészek ezekben a napokban hozzák fel a kaptárakat az Alföldről, ám nem bízakodnak nagy eredményben.

„Szerintem rekordtermés nem lesz ebben az évben sem. Állítólag megint drágulni fog a méz, viszont a felvásárlási árak nem szoktak, azok mindig stagnálnak. A boltokban vagy a termelőknél meg fog látszani az áremelkedés, mert szerintem nem lesz nagy mennyiségű akácméz” - mondta Poroszka Magyar Zsolt, agrármérnök-méhész.

Az ózdiak többsége szívesen használja a természetes édesítőszert. Arról, hogy melyik fajta a legjobb, eltérnek a vélemények.

„A maci mézet szoktuk leginkább venni. Bár olyan is van, hogy a piacról vesszük az üvegeset. Az biztos, hogy mindegyik finom volt eddig” - nyilatkozta Rézművesné Radics Kitti.

Akadnak olyan városlakók is, akik nem alkalmazzák a természetes édesítőt.

„Egyáltalán nem használjuk. A férjem cukorbeteg, így mi kerüljük az édességeket” - fogalmazott Séra Istvánné.

A méhész elmondta, attól függetlenül, hogy miként alakul az akáctermés, több alternatívával is rendelkeznek. Az a tapasztalat, hogy a napraforgó képzi az igazi húzóerőt, hiszen az sokkal kevésbé érzékeny az időjárás változására, így valószínűbb a megfelelő mézelés.

Vissza