Családi nap (képgalériával)2018. május 8. (kedd) 19:00 - Városnews/6883_0_300.jpgHarmadik alkalommal szerveztek családi napot a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában. Mint az előző években, az eseményen idén is részt vettek a Fokoláre mozgalom képviselői is. Az intézménybe ellátogató gyerekek különböző ügyességi feladatokat oldottak meg. A fiataloknak a rendezvény legérdekesebb részeként egy középkori katapultot kellett megépíteniük.

A Fokoláre mozgalom Olaszországban jött létre, és mára mintegy százezer tagja és négymillió szimpatizánsa szinte a világ minden országában jelen van. A mozgalom keresztény értékeket képviselve szolgálja a közösség érdekeit. A II. János Pál Katolikus Általános Iskolában már hagyománya van a rendhagyó családi napnak.

„Immár harmadik alkalommal gyűlünk össze szombatonként itt az iskola épületében, hogy egy családi napot tartsunk a Fokoláre mozgalom budapesti és ózdi tagjaival együtt. Ennek a családi napnak az a célja, hogy a gyerekekből minél szorosabb közösséget kovácsoljanak, illetve hogy valami értelmes, gyerekekhez méltó elfoglaltságot nyújtson” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A mozgalom tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a párbeszéd minden formájára. Bár a törekvés evangéliumi tanításokon alapul, nem hanyagolja el, sőt felhívja a figyelmet a más vallásokban és kultúrákban fellelhető hasonló értékekre is.

„Megpróbáljuk mindig a megadott országban megkeresni a szükségességet és esetleg a „sebet” is, azt ami nem jól megy az adott helyen. Szeretnénk úgy, mint Jézus megkezdeni, meggyógyítani ezeket a sebeket. A Fokoláre mozgalom erre is nagyon figyel, hogy hol vannak a szakadékok a közösségben. Látjuk, hogy ez a kérdés a cigány-nem cigány, magyar-nem magyar között ez mindig nagyon aktuális. A mozgalomnak ez az egyik fő célja is” - fogalmazott Silvia Scatragli, gyógyszerész, a Fokoláre mozgalom tagja.

A gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. Most Budapestről érkeztek fiatal építőmérnökök, hogy bevonják az ifjakat ennek a szakmának a világába.

„Most katapultot építünk középkori mintára. A gyerekek kaptak különböző anyagokat, papírt és ragasztót és ollót is, illetve gumikat és kanalakat. Ezekből kell minél kreatívabban építeniük egy katapultot, amivel utána egy műanyag tojást fognak kilőni” - nyilatkozta Borbély Dániel, építőmérnök .

A társaság egy tartalmas napot töltött el együtt az iskola falai közt. A fiatal tanulók nagyon jól érezték magukat.

„Nagyon jól érzem magam. Azért is fontos ez a rendezvény, mert sokan összegyűlünk, és olyan mint egy nagy család. Nagyon hamar elmegy az idő, és elfoglalják magukat a gyerekek" - mondta Rácz Szebasztián.

Ezek azok az alkalmak, amikor kötetlenül, a tanórákon kívül szórakoztató módon tanulhatnak a gyerekek. A fiatalok nem csak pedagógusaikhoz kerülnek ezáltal közelebb, hanem egymáshoz is.


883_0_t 883_1_t 883_2_t 883_3_t
883_4_t 883_5_t 883_6_t 883_7_t
Vissza