Cseh Tamás dallamok (képgalériával)2018. május 7. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6879_0_300.jpg„Utazol Artúr, letelt az évad!” címmel rendeztek koncertet Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból péntek délután a Digitális Erőműben. Cseh Tamás Liszt Ferenc – díjas zeneszerző és rajztanár meghatározó alakja volt az 1970-es 80-as évek előadóművészi világának. Verebélyi Zoltán régi álma volt ez a koncert, célja, hogy minél szélesebb körben be tudja mutatni példaképei munkásságát.

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten. 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egy napi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni. Együtt nagyon hamar sikeresek lettek. Cseh Tamás 1996 februárjában városunkban is adott koncertet. A mostani rendezvényen felelevenítették emlékét, remek dallamok hangzottak el a Digitális Erőmű nagy csarnokában. A szervezők ezzel az új kezdeményezéssel szeretnék még jobban bevonni a kulturális életbe a lakosságot. Verebélyi Zoltán előadóművésznek régi vágya volt, hogy példaképének munkásságát megismertesse az ózdi közönséggel is.

„Nem hiszem, hogy méltatlanul feledésbe borult volna a Cseh Tamás kultusz, már ha létezik olyan. Szeretném ha minél többen megismernék, mert csodálatos. Nem csak Cseh Tamás, hanem Bereményi Géza dalai is megszólalnak. A kettő nem létezett egymás nélkül” - mondta Verebélyi Zoltán, zenész.

A koncertre nem csak az idősebb generáció volt kíváncsi. Fiatalok is nagy számban ellátogattak az előadásra. Családok, barátok és egykori osztálytársak is érdeklődtek Verebélyi Zoltán, Király Tibor és Németh Gergő játéka iránt. A művészpáros korabeli dallamai, amelyek az akkori retró Magyarországról és magáról az életről szólnak sokakban mély nyomot hagytak.

„Nagyon mély érzéseket, illetve a kor lenyomatát halljuk az ő előadásában. Nagyon sajátos előadó is egyben. Bár nem valami virtuóz énekes volt, ettől függetlenül egy kiváló előadóművész. Talán ezért szeretjük mindannyian, és még talán azért, mert a múltnak, az 50-es, 60-as, sőt a 70-es évek bizonyosfajta lenyomatát hallhatjuk a dalaiban” - fogalmazott Szabó László.

Az élőzenés produkciót igazán élvezték a megjelentek. A sikeres és a mai napig ikonnak számító művész emlékezete sokakban pozitív érzéseket kelt, dalai a jelenkor számára is aktuálisak lehetnek.


879_0_t 879_1_t 879_2_t 879_3_t
879_4_t 879_5_t 879_7_t 879_8_t
Vissza