Érettségi vizsga (képgalériával)2018. május 7. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/6877_0_300.jpgElkezdődött reggel nyolc órakor az írásbeli magyar nyelv és irodalom érettségi. A középszinten vizsgázóknak 90 és 150 perc állt rendelkezésükre, hogy kitöltsék a feladatlapokat. Ezen a héten még matematikából, történelemből, angol és német nyelvből adhatnak számot tudásukról a végzősök.

Felfokozott hangulatban kezdődött a nap a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban, magyar nyelv és irodalom tantárgyból ugyanis ma töltötték ki a középszintű írásbeli érettségi vizsgalapokat. Az intézményben három végzős osztályából több mint ötven diák adott ma számot tudásáról. A szövegértési és szövegalkotási feladatokra 90 és 150 perc állt rendelkezésükre.

„Az öt év tananyagát próbáltam minél jobban magamra szedni. Olvasgattam minél több verset, verselemzést, utánanéztem összehasonlító verselemzéseknek, valamint az órai gyakorlásokkal és otthon is próbáltam még magamban is gyakorolgatni” - nyilatkozta Boros Nikolett, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

A diákok izgatottan várták, hogy végre eljöjjön a nyolc óra, amikor elkezdhetik kitölteni a feladatlapot. Előtte a felügyelő tanárok részletesen elmondták, hogy mire kell odafigyelniük, milyen szabályokat kell betartaniuk. Enni és inni is lehetett közben, a teremből azonban egyszerre csak egy tanuló mehetett ki. Az igazgató és helyettese is jótanácsokkal látta el őket.

„Szedjék elő a tárházukból mindazt az ismeretet, mozgósítsák, amit az évek során összegyűjtöttek, a tapasztalataikkal és az egyéni véleményükkel. Hogy ne essenek pánikba, hogy jól osszák be az idejüket, és különösen, hogy nagyon figyelmesen olvassák el a feladatokat. Hajlamosak arra néha a diákok, hogy a felénél megállnak, nem nézik meg, hogy pontosan mit kér a feladat, és így pontot veszíthetnek” - fogalmazott dr. Benkőné Fehér Éva, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

A vizsga után megkönnyebbült diákok beszélgettek tanáraikkal a folyosón. Volt, akinek a szövegértés, másoknak a szövegalkotás ment jobban.

„Nekem a szövegértés volt a legkönnyebb, a másik része, a verselemzést, novellaelemzést annyira nem szeretem, az nehezen ment. Az időt nagyjából kihasználtuk, amennyire tudtuk. Én úgy gondolom, hogy pont azokat írtam, amiket mások nem írtak volna. Mármint mindenki más a verselemzést választotta, meg az érvelést, én pont az ellenkezőjét” - nyilatkozta Holló Alexandra Fanni, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

„Mondhatom azt, hogy hálistennek nagyon jó szöveget kaptunk a szövegértés feladatrészben, mert én úgy gondolom, hogy ez nem volt olyan nehéz feladatrész, valamint a gyakorlati szövegalkotás is egy nagyon aktuális dolgot tárt fel, hiszen egy önkormányzati képviselőnek kellett egy levelet írnunk” - mondta Balázs Zoltán, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

Ezen a héten még történelemből, matematikából és idegen nyelvekből teszik le az érettségit a végzős diákok, jövő héten pedig a választott tantárgyak, a SZIKSZI esetében pedig a szakmai jellegű tárgyak is sorra kerülnek.


877_0_t 877_1_t 877_2_t 877_3_t
877_4_t 877_5_t 877_6_t 877_7_t
877_8_t
Vissza