Korai nyár (képgalériával)2018. május 4. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/6874_0_300.jpgVárosunk lakóit is megviseli a hirtelen jött nyári időjárás, a következő napokban pedig még melegebbre számíthatunk. Nemcsak az idősek szervezetét terheli meg a nagy meleg, a fiatalok sem örülnek az átmenet nélkül jött nyárnak. A hétvégén akár harminc fok is lehet, a kánikulában pedig a legfontosabb a folyadék pótlása.

A forróság mindenkinek megviseli a szervezetét. A meteorológiai szolgálat térképe szerint az egész ország vörösben úszik, erős az UV-sugárzás is. A legtöbben ki sem mozdulnak ilyenkor. Otthon lehúzzák a redőnyöket, és a hűvös szobában próbálják átvészelni ezt az időszakot. A városban járva sokan az árnyékos helyeken igyekeznek a tűző napsütés elől elbújni. De akadnak olyanok is, akik nagyon szeretik és élvezik ezt az időjárást.

„Rám a meleg jó hatással van, és én bírom is. Szívesen vagyok kint. Nincs semmi baj ebből. A hidegfrontra már érzékeny vagyok, de a meleg nagyon jó” - nyilatkozta Lajcsákné Jolán.

De nem csak az időseket viseli meg a nagy meleg. A fiatalok sem örülnek a hirtelen jött nyárnak.

„Nagyon váratlanul ért minket ez a meleg. Én is mindig feketébe járok, és a nap végére vagy a délutánra már szó szerint lesül rólam minden. Nagyon nem szeretném, hogy tartson ez. Egy kis hidegfront még jöhetne” - mondta Csépányi Eszter Barbara.

Nem csak az embereknek van szükségük a hűsítő folyadékra. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai folyamatosan öntözik a virágokat. A városközpontban található közkutat viszont még kevesen használják. Településünkön a különböző fagylaltárusító helyeken hosszú sorban várakoznak az emberek a hűsítő édességért. A legkisebbekre is nagy hatással van ez az időjárás.

„Hirtelen jött ez a nagyon nagy meleg. A gyerekek nagyon nehezen viselik. Nagyon sok folyadékot kell nekik adni” - fogalmazott Budai Krisztina.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy hétvégére akár 30 fok körüli értékeket is mérhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei szerint a következő hét elejére várható az enyhülés.

„Általában napos idő lesz hétvégén is. Hétfőn is többnyire száraz időjárásra van kilátás. Kis eséllyel Ózd környékén egy-két zivatar nem kizárt. Majd kedden fordulhat elő szórványosan eső. A modellek alapján szerdán érkezik egy nedvesebb levegő, amiből már nagyobb eséllyel alakulnak ki záporok, zivatarok” - nyilatkozta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az átmeneti enyhe időjárást követően a jövő hét második felétől újra visszatér a meleg. Az orvosok is azt tanácsolják, ilyenkor fogyasszon mindenki sok folyadékot, és fokozottan figyeljen oda környezetében élő kisgyermekekre és idős emberekre.


874_0_t 874_1_t 874_2_t 874_3_t
874_4_t 874_5_t
Vissza