Gyakorlatozó tűzoltók (képgalériával)2018. május 4. (péntek) 19:00 - Városnews/6873_0_300.jpgTűzoltóautók lepték el csütörtökön a Munkás út egy részét. Az egységek néhány perc alatt megérkeztek a riasztás helyszínére, ahol gyorsan és szakszerűen végezték el feladatukat. Persze nem történt baj, csupán városunk egyik vendéglátó egységében gyakorlatoztak a helyi lánglovagok. A katasztrófavédelem munkatársai rendszeresen részt vesznek hasonló akciókban, hogy egy-egy éles bevetésen már minden zökkenőmentesen történjen.

Több tűzoltóautó is érkezett tegnap délelőtt az egyik helyi étteremhez. A lánglovagok azonban ezúttal nem tűzhöz, vagy más, tényleges káresethez vonultak ki, hanem gyakorlatot teljesítettek. Éves kiképzési terv szerint dolgoznak, amelynek szerves részét képezik ezek az akciók.

„Minden kiemelt létesítménybe próbálunk eljutni, ez azt jelentei, hogy évről-évre próbálunk változatos helyszíneket választani. Van ahová évente vissza kell járnunk. Jövő héten az ÓAM Kft.-be megyünk, de ellátogatunk majd az uszodába is, ahol ugye veszélyes anyagokkal kell számolnunk. A környező általános és középiskolákba is tervezünk ilyen gyakorlatokat megvalósítani” - mondta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A gyakorlatokat minden esetben megelőzi egy úgynevezett helyismereti foglalkozás. Ennek keretében azokra a hiányosságokra is felhívják az állomány figyelmét, amelyek egy káresetnél problémaként előfordulhatnak. Ez azért fontos, mert egyes új helyszíneken rengeteg kérdés merülhet fel az épület sajátosságaiból adódóan.

A Munkás úton található étterem vezetősége fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot építsenek ki a helyi tűzoltósággal és a katasztrófavédelem alapítványát is támogatják. A gyakorlat nem az első náluk, több bejárást is szerveztek már itt. Rendszeresen ellenőrzik a tűzvédelmi berendezéseket, és oktatást is tartanak az itt dolgozóknak.

„Mi magunk is felkészülünk egy ilyen extra helyzetre. Itt a munkatársaim is tisztában vannak ezzel. Rendszeres képzéseket kapunk. Ebben nagy segítséget nyújtanak nekünk a helyi tűzoltók. Nyugodtabban jövünk dolgozni, nyugodtabban végezzük a munkánkat, ha ezekre a helyzetekre is fel tudtunk készülni” - nyilatkozta Lőw Gábor, a Hotel Ózd ügyvezető igazgatója.

A szituációs begyakorló gyakorlatok lényege, hogy az itt történteket készségszintre tudják fejleszteni a beavatkozó állomány tagjai. Ezt követően kiértékelik a helyszínen tapasztaltakat, amelyeket majd be tudnak építeni egy következő hasonló akcióba is. Ezek a feladatok arra szolgálnak, hogy egy esetleges éles helyzetben is minden zökkenőmentesen történjen.


873_0_t 873_1_t 873_2_t 873_3_t
873_4_t 873_5_t 873_6_t 873_7_t
873_8_t 873_9_t 873_10_t 873_11_t
873_12_t 873_13_t 873_14_t
Vissza