Medve a Sajónál (képgalériával)2018. május 4. (péntek) 19:00 - Híreknews/6872_0_300.jpgBarnamedvét láttak Sajópüspöki és Bánréve között. Az állat Szlovákiából tévedt át térségünkbe. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai szerint nem kell megijedni, az állat ugyanis kerüli az ember közelségét. Az elővigyázatosság azonban nem árt, és érdemes tudni, mit tegyünk, ha mégis összetalálkozunk a ragadozóval.

Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a napokban egy távolsági autóbusz utasai Sajópüspöki és Bánréve között. A réten egy barnamedve sétált át. Az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei lakossági bejelentés alapján a helyszínre mentek, ahol meg is találták a fokozottan védett állat nyomait. Szabó Ádám, a nemzeti park nagyragadozókkal foglalkozó munkatársa elmondta, a Sajó folyását észak felé követve, Szlovákiában olyan területre jutunk, ahol viszonylag nagy a barnamedvék egyedsűrűsége.

A szakember szerint most indul a medvék párzási időszaka, ilyenkor a fiatalabb hím egyedek nagy területeket járnak be. A folyóvölgy természetes útvonalat ad, megvezeti az állatokat. Így tévedhetnek át Szlovákiából, de korábban arra is volt már példa, hogy Lengyelországból vándorolt Magyarországra egy barnamedve. Őt Ivónak nevezték el.

A medve alapvetően kerüli az ember közelségét. Ha turistaúton kirándulunk, szinte teljesen biztos, hogy nem találkozunk vele. Ha gombászni megyünk, ne legyünk egyedül, beszélgessünk, mert a vadállat felfigyel a hangra. Mivel jobbak az érzékszervei, sokkal hamarabb észlel minket. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor mégis összefuthatunk a ragadozóval. Pánikba esni ilyenkor sem szabad.

„Amennyiben előbb vettük észre őt, mint ahogy ő észlelte volna a jelenlétünket, akkor hátráljunk ki erről a területrészről. Közben folyamatosan figyeljük a medvét, ne fordítsunk hátat, ne kezdjünk el rohanni, mert felhívjuk magunkra a figyelmet. Mint általában a ragadozók, az előlük menekülőt prédának tekinthetik” - mondta Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa.

Ha pedig a medve észlel minket először, tartsuk fel a kezünket, hogy jól lásson, érzékelje, hogy emberek vagyunk. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai egyébként köszönettel fogadnak minden hasonló bejelentést. Ezek ugyanis plusz információkat adnak, amelyeket ellenőrizve és pontosítva az adott egyedet követni tudják. Próbálják kideríteni, merre mozoghat, és hogyan viselkedik az állat. Ennek érdekében a szomszédos országok illetékes szakembereivel is tartják a kapcsolatot.


A kép illusztráció.

872_0_t 872_1_t 872_2_t 872_3_t
872_4_t 872_5_t
Vissza