Lakossági fórum (képgalériával)2018. május 4. (péntek) 19:00 - Városnews/6871_0_300.jpgLakossági fórumot tartottak tegnap délután Ózd településfejlesztési koncepciójának és településrendezési eszközeinek felülvizsgálatáról. A tájékoztatón Bernáth Mihály főépítész tartott egy rövid beszámolót, aki a terv folyamatának áttekintését, irányítását és menedzselését végzi.

Még 2017 elején indult el az a folyamat, amely Ózd Településképi Arculati Kézikönyvének elkészítését, illetve az ehhez tartozó rendelet kialakítását tette lehetővé. Erre azért volt szükség, mert a városban számos olyan omlófélben lévő épület van, amely jelentősen rontja Ózd képét és megítélését.

Korábban már többször is foglalkoztunk a témával. Az elmúlt időszakban többek közt a Hunyadi János úton is elbontottak már egy házat. A közeli Jókai Mór utcában is fennáll a probléma, a tulajdonosok láthatóan nem törődnek ingatlanuk helyzetével. Az ilyen és ehhez hasonló állapotok megszüntetéséhez nyújt segítséget a rendelet és a kézikönyv.

Mostanra a rendelet és a kézikönyv is elkészült. Azokban olyan feladatokat róttak ki a polgármesterre, amelyekhez alátámasztó javaslatokat kell készíteni, valamint szakmai szempontból tanácsokat kell adni. Ehhez Bernáth Mihály főépítészt kérték fel, aki a tegnapi lakossági fórumot is tartotta a Városháza nagy tanácstermében. Beszélt arról is, hogy melyek az ő feladatai, illetve elmondta, hogy a folyamat dokumentációját Lautner Emőke végzi. A rendelet és a kézikönyv két, szorosan összekapcsolódó szakmai anyag, amelyek egymásra épülnek.

„Két kisléptékű ügy jelent meg ebben az évben. A polgármester úrhoz két építtető jelentkezett be, hogy településképi véleményt kér két építménybővítés kérdésében és ehhez benyújtották azt a rendeletben lévő dokumentációt is. Én magam a megalapozó véleményt elkészítettem és ennek alapján a polgármester úr azt a nyilatkozatot kiadta, amelyben nem ellenzi annak a tervezetnek a megvalósíthatóságát” - mondta Bernáth Mihály, főépítész.

A fórumon lehetőség nyílt a koncepcióval és a településrendezési eszközökkel kapcsolatos kérdések, javaslatok felvetésére. A lakosság írásban is közölheti írásos észrevételeit. Az www.ozd.hu honlapról letölthető partneri adatlap kitöltésével bejelentkezhetnek a véleményezési eljárásba. A dokumentumot Ózd Város Önkormányzata címére, vagy az ozd@ozd.hu elektronikus levélcímre lehet elküldeni május 11-ig.


871_0_t 871_1_t
Vissza