Látható zebrák (képgalériával)2018. május 3. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6868_0_300.jpgMár tegnap megkezdték az útburkolati jelek újrafestését az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói a város által kezelt szakaszokon. Először a forgalmasabb utakat veszik sorra. A zebrákra és egyéb jelzésekre már ráfért a frissítés, hiszen azok már igen csak elhasználódtak. Az ügyben felkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is, akik szintén erre a hónapra ígérték a munkálatok megkezdését.

Városunk útjain mind a felező vonalak, mind a gyalogátkelőhelyek láthatósága is hagy kívánnivalót maga után. A Magyar Közút üzemeltetése alatt álló Bolyki főút 16. szám előtt található zebra például egyáltalán nem látszik már. Információink szerint ennek vonalai tavaly sem lettek megerősítve. Ezen a részen már több baleset is történt.

„Balesetveszélyes. Az autósok sem látják. Előfordul, hogy nem tudnak megállni, és elütik a járó-kelőt” - mondta Lőrincz Orsolya.

Legutóbb egy fiatal fiút ütöttek itt el az esti órákban, pedig a Városüzemeltető Intézmény munkatársai korábban éppen azért vágtak ki fákat az érintett területről, hogy azok lombjai ne korlátozzák a lámpák fényét. Bár a zebrát jelző táblák jól láthatóak az autóvezetők számára is, Barkóczi János szerint az útburkolati jelek hiánya inkább azoknak jelent veszélyt, akik nem ismerik a várost.

„Én tudom, hogy itt van zebra, mert sokat járok erre, de elég sok helyen hiányosan van felfestve. Nagyon sok helyen van úgy, hogy nem látszódik” - nyilatkozta Barkóczi János.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a jó idő beköszöntével a héten már megkezdték a városi utak burkolati jeleinek újrafestését.

„Először a zebrákkal kezdünk és a legnagyobb forgalmú utakkal. Jelenleg a Piac út zebrájának felfestése folyik, olyan módszerrel, hogy félpályás lezárást alkalmazunk. Két-három-négy óra a száradási idő. Speciális útfestékkel dolgozunk, amit beszórunk üveggyönggyel, hogy jobban visszaverje a fényt, és valamivel kopásállóbbá is teszi” - fogalmazott Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Ezt követően az egyéb jelzések kerülnek majd sorra, mint például az elsőbbségadás kötelező és a gyermekekre figyelmeztető megjelölések. Ezekhez, csakúgy mint a zebrákhoz, egy előre elkészített sablont alkalmaznak. Tavaly ilyen célra nagyjából 1000 kg festéket használtak fel a dolgozók, idén június végéig a közfoglalkoztatási programban 400 kg van betervezve. A felező vonalak újrafestéséhez külső vállalkozó bevonására lesz szükség, ugyanis ezeket csak géppel lehet felfrissíteni.

„Nagyon kell vigyázni az átjárónál, mert átszaladnak és össze-vissza mennek. De nagyon jó most már így, hogy megcsinálják és szép is lesz” - mondta Németh Zoltánné.

A Gyújtói csomópont környékén sem egyértelmű még, hogy hogyan is kellene közlekednünk. Pedig a szükségét vesztett burkolatjeleket korábban már felmarták, mégis láthatóak olyan gyalogátkelőhelyek, amelyeknek nem kellene ott lenniük. Ez zavaró mind a gyalogos, mind gépjárműforgalomban résztvevők számára. A téma kapcsán felkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselőit, akik írásban arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy az ő általuk kezelt szakaszokon is megkezdődnek májusban a munkálatok és akkor intézkednek majd a korábban felszámolt zebrák végleges és teljes körű eltüntetéséről.


868_0_t 868_1_t 868_2_t 868_3_t
868_4_t 868_5_t 868_6_t 868_7_t
Vissza