Digitális Napok (képgalériával)2018. május 2. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6860_0_300.jpgIsmét megrendezték a Digitális Napokat. A diákok olyan technikai vívmányokat ismerhettek meg a Digitális Erőműben, amelyek nem feltétlenül képezik részét a mindennapoknak. A gyerekek kipróbálhatták, milyen egy drónt irányítani, vagy éppen az okos homokozó segítségével 3D-s domborzati térképet létrehozni.

Tavaly ősszel rendezték meg először a Digitális Napokat, idén pedig már kétszer is kipróbálhatják az érdeklődők azokat a technikai vívmányokat, amelyeket a kiállítók elvisznek a Digitális Erőműbe. A programsorozat célja, hogy bemutassák az iskolásoknak a digitalizáció oktatásban nyújtott lehetőségeit, illetve hogy közelebb hozzák őket ehhez a világhoz.

„Négy ózdi iskolával, az Újváros téri, a Bolyky Tamás, a Vasvár Úti Általános Iskolával, valamint a József Attila Gimnáziummal indítottunk egy közös programot, illetve indultunk egy Európai Uniós pályázaton, ez a köznevelés digitális fejlesztése, ahol az iskolákban olyan digitális műhelyeket alakítunk ki, ahol a pedagógus kollégák pedagógiai programokat fejlesztenek – digitális programokat –, és ezek a programok, módszertanok be fognak épülni az iskola pedagógiai programjába” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A programot Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Riz Gábor nyitotta meg. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt köszöntőjében, hogy a gyerekek számára mennyire természetes már az a digitális világ, amelyben élünk. Ez az ő javukat szolgálja: kényelmesebbé, komfortosabbá tehetik vele életüket.

„Arra biztatom a pedagógusokat, hogy segítsenek eligazodni ebben a világban, mert bizony veszélyekkel is terhes. A digitális világ számtalan konfliktus-, veszélyhelyzetet is teremt a gyerek számára pontosan azzal a fajta részben rejtettséggel, részben nyitottsággal, ami ma az internet világán, a Facebookon, számtalan olyan technikai, technológiai megoldásban veszélyként ott van, amire bizony fel kell hívni a szülőnek, pedagógusnak a figyelmet” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A gyerekek a programon rengeteg technikai vívmányt kipróbálhattak. A nagy csarnokban többek között távirányítós autóval és kishajóval is játszhattak, de közlekedésre alkalmas eszközökből is válogathattak.

„Kipróbáltam a mikrobites dolgokat és az nagyon tetszett, mert beprogramozhattam azt a kis szerkentyűt saját magam” - nyilatkozta Varga Sára.

A Digitális Műhelyben a fiatalok okos homokozóval hozhattak létre három dimenziós domborzati térképet, VR-szemüvegeket is kipróbálhattak, a drónsimogatóban pedig megtapasztalhatták, hogyan lehet irányítani a repülő szerkezeteket. Eközben a tanároknak az emeleten workshopokat tartottak, amelyen az előadók bemutatták, milyen digitális tananyaggal segítik a diákokat. A József Attila Gimnáziumban már két ilyen program is működik, az Újváros Téri Általános Iskolában pedig még az előkészítő munkálatok folynak.


860_0_t 860_1_t 860_2_t 860_3_t
860_4_t 860_5_t 860_6_t 860_7_t
860_8_t 860_9_t 860_10_t 860_11_t
860_12_t 860_13_t
Vissza