Demográfiai k(ó)örkép (képgalériával)2018. április 29. (vasárnap) 16:26 - Oktatásnews/6858_0_300.jpgIsmét izgalmas témát elemeztek a tudomány népszerűsítő előadás-sorozat keretében a Tiszti Kaszinóban. Az érdeklődőknek Mihályi Helga, a Miskolci Egyetem mesteroktatója tartott előadást azokról a demográfiai változásokról, amelyek hazánkat és az egész világot érintik. A tervek szerint májusban folytatódnak a nyílt órák.

A demográfiai változásokkal kapcsolatban vehettek részt egy előadáson az érdeklődők a Tiszti Kaszinóban. A tudomány népszerűsítő előadás-sorozat lényege, hogy széles körben megismertesse azokat a témákat, amelyeket a felsőoktatási órák keretében a hallgatók is behatóbban tanulmányozhatnak. A szervezők mindig törekszenek arra, hogy aktuális kérdéseket vizsgálhassanak meg a jelenlévők. Ennek megfelelően a megjelentek most is lelkesek voltak.

„Nagyon várjuk az előadást. Szeretjük a tanárnő stílusát, és nagyon szeretünk az óráira járni” - mondta Riskó Lászlóné.

Az előadás során a megjelentek olyan információkat kaptak, amelyek lenyűgözőek egyben igencsak elgondolkodtatóak. Ilyen volt például az, hogy korábban 119 év kellett ahhoz, hogy a Föld népessége 1 milliárd fővel növekedjen, jelenleg pedig csupán 12 esztendőre van szükség a hasonló mértékű emelkedéshez. A szakértők szerint 11,2 milliárd embernél fog tetőzni a lakosság. Ez körülbelül 2150-re lesz tehető. Ezzel szemben hazánkban hasonlóan a korábbi tapasztalatokhoz, lassú fogyás tapasztalható.

„Alapvetően a fejlett országokban mindenhol az a jellemző, hogy csökken a népesség. Úgy tűnik, hogy ma már nem feltétlenül az a célja az életnek, hogy a fiatalok gyereket vállaljanak, hanem az önmegvalósítás és a boldogulás is benne van ebben a képletben. Még ma is a fiatalok többsége szeretne nem is egy, hanem két vagy három gyermeket, de az első gyereket olyan későn vállalják, hogy azután már időben nem fog beleférni a második és a harmadik. Emiatt van kevés baba” - fogalmazott Mihályi Helga, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének mesteroktatója.

Nem csak a népesség számát, de a nemek arányát tekintve is érdekes összefüggésekre bukkanhatunk. Kiderült, hogy átlagosan 104-106 fiúgyermek jut 100 lányra. Ettől kirívóbb adat, hogy Kína egyes területein ez akár 130 férfi is lehet 100 nőnként. Ez a későbbiekben komoly gondot okozhat a családalapítás szempontjából, ami tovább tetézi majd a kialakult problémát. A következő nyílt előadás időpontja még nem ismert, de a szervezők szeretnék, hogy májusban sem maradjanak tudomány nélkül az ózdiak.


858_0_t 858_1_t 858_2_t 858_3_t
858_4_t
Vissza