Testületi döntések (képgalériával)2018. április 27. (péntek) 19:00 - Önkormányzatnews/6856_0_300.jpgMódosította a családalapítási támogatás feltételeit az önkormányzat. Emellett a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésére is pályázik Ózd. Többek közt ezekről a témákról tanácskozott ma a képviselő-testület. A városvezetők ezen kívül több önkormányzati cég, valamint az Ózdi Rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolókat is meghallgatták.

Huszonkét napirendi pontot tárgyalt mai ülésén városunk képviselő-testülete. Elsőként a családalapítást elősegítő támogatás igénybevételének módosításáról döntöttek, az első gyermek születésekor járó háromszázezer forint igénylésének feltételeit pontosították.

„Mindkét szülőnek a megszületendő gyermek az első gyermeke kell, hogy legyen a támogatás odaítéléséhez, a b. pont, hogy a gyermek megszületésekor a pár házasságban éljen. Mindezek a módosítások a rendelet pontosítását végzik az elmúlt két év gyakorlata és tapasztalata alapján” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Fürjes Pál hozzászólásában kitért arra, hogy a módosításra azért lehet szükség, mert előzetesen túlvállalta magát a városvezetés, így most szükség van az önkormányzat kiadásainak csökkentésére.

„Látszik ebből az előterjesztésből, hogy szigorításról, egy kis pénzügyi nadrágszíjhúzásról van szó, úgy tűnik, elfogyott a pénz” - fogalmazott Fürjes Pál, önkormányzati képviselő, Fidesz-KDNP.

A politikus hozzátette, hogy a Magyar Kormány is tett már lépéseket a családalapítás ösztönzésére, így erre helyi szinten nem biztos, hogy szükség van. Hasonló véleményen volt Vitális István is.

„Nekünk nem kell megpróbálni olyan feladatokat ellátni, amire hivatalos, államilag finanszírozott intézmény létezik. Számtalan olyan dolog van, ami viszont nincs államilag finanszírozva, de meg kell csinálnunk” - tette hozzá Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Az előterjesztést végül tizenhárom igen és egy nem szavazattal elfogadta a testület. Második napirendi pontként az Ózdi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját hallgatták meg a grémium tagjai. Dr. Varga László elmondta, hogy a közlekedésbiztonsági helyzet az illetékességi területükön ugyan romlik, de Ózdon kis javulást mutat. Jól teljesít a rendőrség az emberekből a legnagyobb félelmet kiváltó betörések, illetve rablások felderítése terén.

„A beszámolóból kiderül, hogy a betöréses lopások és a lakásbetörések számát sikerült csökkentenünk. A rablások felderítése pedig százszázalékos arányt mutat” - mondta dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Nemcsak a rendőrség, hanem a Városi Rendészet beszámolóját is meghallgatták, majd elfogadták a városvezetők. Ezen kívül több városi cég, így az Ózdi Művelődési Intézmények, az Ózdi Sport- és Élményközpont, valamint az Ózdi Távhő 2017-es tevékenységéről szóló előterjesztésekről is szavaztak. Döntés született egy útfejlesztéseket támogató pályázat benyújtásáról is. Több képviselő is kifogásolta, hogy az előterjesztésben a Zrínyi út rekonstrukciója szerepel.

„Ha valaki elolvasná alaposan ezt az előterjesztést, illetve a pályázati kiírást, akkor azt a mondatot nem kellene kifelejteni, hogy előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek tömegközlekedés által igénybe vett útszakaszok felújítására irányulnak” - fogalmazott Obbágy Csaba, önkormányzati képviselő, Fidesz-KDNP.

Obbágy Csaba javasolta, hogy a Sajóvárkony-Bánszállás-Center útszakasz kerüljön a pályázatba. Végül azonban mégsem erre, hanem a somsályi Akna útra cserélték a Zrínyi utat a pályázati anyagban. A képviselő-testület megszavazta továbbá az Alkotmány Úti Tagóvoda egyházi fenntartásba adását. Igaz, ez még csak elvi döntés, azaz további tárgyalást és intézkedéseket igényel. Emellett azt az előterjesztést is elfogadta a grémium, amelynek értelmében hamarosan OKJ-s pék-cukrász képzéssel bővül az Ózdi Szakképzési Centrum palettája.


856_0_t 856_1_t 856_2_t 856_3_t
856_4_t 856_5_t 856_6_t 856_7_t
856_8_t 856_9_t 856_10_t 856_11_t
856_12_t 856_13_t 856_14_t 856_15_t
856_16_t 856_17_t 856_18_t
Vissza