Zöldülj velünk (képgalériával)2018. április 27. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6851_0_300.jpgKörnyezetvédelmi témájú előadást tartottak általános iskolásoknak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Szmoradné Tóth Erika a fenntarthatóságról beszélt a gyerekeknek, számos példán keresztül mutatta be, miért fontos a Föld megóvása, illetve, hogy mit tehetünk élőhelyünk védelme érdekében.

A fenntarthatóságról tartottak előadást általános iskolásoknak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A csarnokban két intézmény diákjai ülték végig csendben a programot, mindannyian feszült figyelemmel hallgatták Szmoradné Tóth Erikát, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának környezetismereti szakreferensét.

„Nekünk, „hétköznapi embereknek” nagyon egyszerű dolgokra kell figyelnünk, amit otthon, a közvetlen környezetünkben, úgymond hatókörünkben megtehetünk. Ilyen például a szelektív hulladékgyűjtés. Minél kevesebb vegyszert kellene használnunk a háztartásban. A gyerekeket megtanítani arra, hogy becsüljék meg azt a környezeti adottságot, ami van” - mondta Szmoradné Tóth Erika, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának környezetismereti szakreferense.

A gyerekek a Bolyky Tamás, illetve a bánrévei Szent Mihály Általános Iskolából érkeztek a Zöldülj velünk az NFÉ-ben elnevezésű témahét programjára. Az intézmény dolgozói is igyekeznek minél „zöldebben” élni.

„Nemcsak szimbolikáját tekintve, az NFÉ egy zöld épület, mivel a green screent, a zöld technikát alkalmazván az épület számos helyén és nagyon nagy felületen megjelenik ez a zöld szín, és ebből kiindulva jött a gondolat a tavalyi évben, hogy úgymond „Zöldülj velünk az NFÉ-ben”, csatlakozva a tematikus témahétre, a fenntarthatósági témahétre, kezdeményezünk környezetvédelmi programokat az iskolásoknak, és nemcsak a színvilágát tekintve szeretnénk zöldek lenni ebben az épületben, hanem tevőlegesen is, a gyakorlatban” - nyilatkozta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A fiatalok többek között azt is megtudhatták, hogy egy pamutpóló előállításához kétezer liter víz szükséges, amely sokszor tisztítás nélkül érkezik a gyárak környékén lévő folyókba. Rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy környezetünk tisztább legyen, már a gyerekek is tudják és alkalmazzák azokat a módszereket, amelyekkel zöldebben élhetünk.

„Nem szemetelek és általában a szelektív hulladékgyűjtés az, amit meg szoktunk tenni a családommal, a kukákba dobjuk a szemetet és nem el az út szélére, nem dobáljuk bele a tóba a szemetet, és nem szedjük le a védett virágokat” - fogalmazott Kristály Panna Éva.

A gyerekek környezettudatos nevelése nagyon fontos napjainkban, amikor egyre több szemét keletkezik. Erre hívta fel a figyelmet a program, amelyen a fiatalok számos érdekességet megtudhattak bolygónkkal kapcsolatban.


851_0_t 851_1_t 851_2_t 851_3_t
851_4_t 851_5_t 851_6_t
Vissza