Pénzügyi döntések (képgalériával)2018. április 26. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/6847_0_300.jpgMódosíthatja a családalapítási támogatás feltételeit az önkormányzat. Emellett a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésére is pályázik városunk. Többek közt ezekről a témákról tanácskozott a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, amelynek tagjai összesen tizenöt napirendi pontot vitattak meg.

Városunkban két évvel ezelőtt lépett életbe a családalapítást elősegítő támogatásról szóló rendelet. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy jelenlegi formájában nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ezért annak módosításáról tárgyalt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az első gyermek születésekor igényelhető 300 ezer forintot csak akkor kaphatják meg a párok, ha egyik szülőnek sincs még gyermeke korábbi kapcsolatból. Továbbá legalább két éve bejegyzett ózdi lakcímmel is rendelkezniük kell, más magyarországi településen ideiglenes tartózkodási helyük sem lehet.

„A szándék az, hogy olyan fiatal párokat, akik a közös életüket most kezdik el, és most kezdenek házasságban élni egymással, őket tudjuk segíteni ezzel a családalapítási támogatással. Az összeg nem változik, továbbra is háromszázezer forint marad” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A módosítással azt is biztosítanák, hogy a költségvetés szempontjából finanszírozható legyen a támogatás, és valóban azok részesüljenek belőle, akik Ózdon terveznek családot. A bizottság emellett többek közt az Ózdi Művelődési Intézmények, az Ózdi Távhő, valamint az Ózdi Sport- és Élményközpont tevékenységéről szóló beszámolókat is elfogadta. Azt a javaslatot is támogatták a tagok, amely szerint a város pályázatot nyújt be a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésére.

„Olyan pályázatról van szó, amelyet csak az önkormányzat nyújthat be. A víz- és csatornaszolgáltatásban nyújt támogatást. A lakosságnak jelentősen alacsonyabb díjat jelent. A központi költségvetésben a keret ugyanannyi, mint tavaly. Akkor közel 11 millió forintot nyert el Ózd városa. Ez várható idén is” - nyilatkozta Tartó Lajos, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A jelenlegi víz- és csatornadíjak tehát a tavaly nyertes pályázatnak köszönhetően alakultak ki. Így akkor maradhatnak a jelenlegi szinten, ha az önkormányzat újra elnyeri a támogatást. Egy másik pályázattal pedig két útszakasz aszfaltozását oldaná meg a városvezetés. Fürjes Pál ezzel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy miért éppen a Zrínyi út szerepel a tervekben, ha azt a 25-ös út fejlesztése is érinti. Janiczak Dávid válaszában kifejtette, hogy amíg az átfogó rekonstrukció ténylegesen meg nem valósul, addig is szükség van az adott szakasz járhatóvá tételére. A tanácskozás végén három előterjesztésről saját hatáskörében döntött a bizottság: egy bánszállási és egy Akácos úti ingatlan értékesítését hagyták jóvá.


847_0_t 847_1_t 847_2_t 847_3_t
847_4_t 847_5_t 847_6_t 847_7_t
847_8_t 847_9_t 847_10_t
Vissza