Apáczai Napok (képgalériával)2018. április 26. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6846_0_300.jpgA hagyományokhoz híven idén is megrendezték Táblában a Tavaszi Apáczai Napokat. Az intézmény dolgozói és a meghívott vendégek megemlékeztek Széplaky Béláról, az iskola egykori igazgatójáról, akinek emléktábláját is megkoszorúzták. A diákok zenés-verses műsora, illetve egy előadás is színesítette a programot.

Széplaky Béla, egykori iskolaigazgató emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét az idei Apáczai Napok rendezvénysorozat a táblai Apáczai Csere János Általános Iskolában. Az egykori intézményvezető előtt az iskola vezetése és tanulói mellett meghívott vendégek is tisztelegtek. Az ünnepség része volt a Széplaky Béláról elnevezett, és az ő emlékére alapított díj ismertetése is, amelyet majd a tanévzárón adnak át. A volt pedagógus meghatározó személyisége volt a városrésznek.

„2013-ban Széplaky igazgató özvegyével és a helyi alapítvánnyal együtt alapítottuk ezt a díjat, amelynek akkor dolgoztuk ki a pontrendszerét is. Ennek az a célja, hogy az iskolában dolgozó pedagógusok, akik többet nyújtanak az átlagostól, azok némi elismerésben részesüljenek” - mondta Szabó Józsefné, az Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

A program a zsibongóban folytatódott, ahol a vendégek köszöntése után egy szavalat és furulyajáték is elhangzott. Mint minden évben, most is új produkcióval készültek az iskola diákjai. Az ünnepi program részeként jutalmat vehettek át azok tanulók, akik az intézmény által korábban meghirdetett rajzpályázatra a legkreatívabb alkotásokat készítették el. Nekik köszönhetően jöhetett létre az a kiállítás is, amely a jövő iskoláját mutatta be. A folyosótárlat másik részét a diákok papír alkotásai képezték. A programon Császár István tartott egy érdekes előadást a tehetségfelismerés színtereiről, illetve a tehetséggondozás és a pedagógusok szerepéről.

„A tehetség felismerése a legfontosabb, mert a tehetségvesztést nagyon fontos, hogy elkerüljük. Minden gyerekben keresnünk kell azt, hogy a későbbiekben miben válhat tehetséggé. A lemaradók felzárkóztatásának már kidolgozottabb az útja, a tehetséggondozásnak még nincsenek ilyen bejáratott útvonalai. Ez is nagyon fontos feladat volna, mert ezek a gyerekek lesznek azok, akik majd megfelelnek azokra a kérdésekre, amire még a kérdést sem tudjuk 10-20 év múlva” - fogalmazott Császár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakértője.

Az Apáczai Napok programjai a hét második felében a környezettudatos nevelés és az egészséges életmód jegyében telnek majd. A rendezvénysorozat kínálatában környezetvédelmi vetélkedő, játszóudvar-átadás, parkosítás, valamint sport- és kreatív események is szerepelnek.


846_0_t 846_1_t 846_2_t 846_3_t
846_4_t 846_5_t 846_6_t 846_7_t
846_8_t 846_9_t 846_10_t
Vissza