Személyre szabva (képgalériával)2018. április 25. (szerda) 19:00 - Egészségnews/6844_0_300.jpgIsmét véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt a Civil Házban. Most az „Önkéntesség személyre szabva” elnevezésű kezdeményezésükkel igyekeznek még több fiatalt bevonni tevékenységükbe. A szervezők a vérüket adományozók között értékes jutalmakat sorsoltak ki.

A Civil Házban berendezett állomásra folyamatosan érkeztek donorok. Az adminisztráció után egy testtömegindex- és vérvizsgálaton kellett átesniük ahhoz, hogy eljussanak a tényleges véradásig. Már csak ezekért az információkért is érdemes volt ellátogatni ide, hiszen a vért teljesen kielemzik, mielőtt bárki megkaphatná, így arról is értesültek, ha esetleg bármilyen egészségügyi probléma kimutatható belőle. Akadtak olyanok, akik évek óta igyekeznek részt venni ezeken a programokon.

„Önzetlen ember vagyok és segítek a betegeken. De az a baj, hogy néha túlzásba is viszem, mert jóhiszemű ember vagyok” - mondta Bodnár Tibor.

A szervezők most a kultúrát szerették volna összehozni a véradással. A pár perces procedúrát követően mindenki kapott ajándékba egy szépirodalmi regényt. Az adakozók között kisorsoltak három belépőjegyet a Szív hídjai című előadásra. A Magyar Vöröskereszt munkatársai most az „Önkéntesség személyre szabva” elnevezésű megyei kezdeményezéssel igyekeznek még jobban ösztönözni a fiatalokat a segítségnyújtásra és az önzetlenségre.

„Ennek a programnak a keretében olyan fiatalokat várunk, 18 és 22 korosztályban, akik munka és tanulói jogviszonnyal már nem rendelkeznek. Az önkéntességért cserébe a Magyar Vöröskereszt számukra támogatja a jogosítvány megszerzését, vagy pedig egy nyelvtanfolyamon vehetnek részt” - nyilatkozta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezet ózdi irodájának vezetője.

A véradásnak társadalmi szempontból is nagy jelentősége van. Lényeges, hogy a fiatalokban kialakuljon az odafigyelés mások iránt. Ebben a programban most négy önkéntes is aktívan tevékenykedik.

„Szerintem ez is egy jó dolog, mert egyre több fiatalt tudnak meggyőzni arra, hogy érdemes eljönni és érdemes segíteni. Ők is lássák ennek a hasznát, mivel fiatalon még nem tudják eldönteni azt, hogy ezt miért érdemes, és hogy miért jó. De ezzel a segítséggel számukra is jó lesz, és előbb utóbb megtanulják, hogy ez mindenkinek jó” - fogalmazott Janó Nataniel Dávid, önkéntes.

Véradásra legközelebb ezen a héten pénteken az Almási Balogh Pál Kórházban, illetve minden hónap utolsó szerdáján a Civil Házban van lehetőség.


844_0_t 844_1_t 844_2_t 844_3_t
Vissza