Elismert sör (képgalériával)2018. április 21. (szombat) 19:00 - Híreknews/6823_0_300.jpgBronz diplomát kapott a XII. Sörverseny és Sörmustrán az ózdi Bolyki Serfőzde szűretlen barna söre. Hét országból 86 főzde küldte el 268 italát a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett nemzetközi versenyre. Elek Róbert egyik italával a zsűrit, a másik különlegességgel pedig a közönséget nyűgözte le a Diósgyőri várban.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. A folyékony kenyérnek is nevezett italt már csupán erjesztésük alapján is három nagy csoportba sorolják. Az ózdi Bolyki Serfőzde mestere, Elek Róbert a Diósgyőrben megrendezett XII. Sörverseny és Sörmustrán 7 ország benevezett italát utasította a háta mögé. Ezen a versenyen Magyarország legjobb kisüzemi sörfőzdéinek tulajdonosai és sörmesterei vettek részt. A helyi vállalkozó két különleges itallal szállt ringbe a nívós megmérettetésen.

„A szűretlen és a meggyes barnát. Erre a szűretlen barnára kaptam egy bronz diplomát. Erről a sörről azt kell tudni, hogy ez egy négyféle malátából, kétféle komlóval készült, a német tisztasági törvény betartásával. Aminek a lényege, hogy nem használunk semmilyen adalékanyagot, csak vizet, malátát, komlót és élesztőt” - mondta Elek Róbert, serfőzőmester, Bolyki Serfőzde.

A kétnapos sörmustrán a meggyes különlegesség nagyon hamar elfogyott, a fiatal generációt az egyedi ízvilágú ital teljesen elkápráztatta. Az ötvenfős zsűri 268 féle sört kóstolt végig, illetve vizsgált meg különböző kritériumok szerint. Az értékeléskor a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazta.

„Ez egy BJCP2015 rendszerben lebonyolított verseny volt. Ami körülbelül annyit jelent, hogy ugye minden sört öt paraméter szerint bírálnak. Megvan, hogy melyik milyen típusú és minden sörnek van egy besorolása. 32 különböző típus van. Ezen belül is két-három alkategóriát különböztetünk meg. Nem volt könnyű feladata a 44 fős zsűrinek. Hét panelben kóstoltak, tehát ez nem azt jelenti mind a 44 ember mind a 268 fajta sört megkóstolt, de azért napi 18-20 kóstolás mindenkinek jutott” - nyilatkozta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke.

Elek Róbert nagyon büszke a díjra és szerinte az elismert sörkülönlegesség a főzdéje zászlóshajója. A szűretlen barna sör bársonyos ízét a többféle ízesítésű maláta és komló adja, mint például a pörkölt, illetve müncheni karamell és csokoládés maláta, valamint a keserű komló.


Képek forrása: Apci

823_0_t 823_1_t 823_2_t 823_3_t
823_4_t 823_5_t 823_6_t
Vissza