Évadnyitó programok (képgalériával)2018. április 16. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6803_0_300.jpgSzezonnyitó programot szerveztek általános iskolások részére az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A tervek szerint szabadtéren próbálhatták volna ki a gyermekek a régész homokozót és kiskohász olimpián is részt vehettek volna. Ám a rossz időre való tekintettel az érdeklődő fiatalok egy múzeumpedagógiai foglalkozáson szerezhettek új ismereteket.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai vendégeskedtek az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A tervek szerint most tartották volna a szezonnyitó rendezvényt, amelynek keretében a fiatalok kipróbálhatták volna a régész homokozót és kiskohász olimpián is részt vehettek volna. Sajnos az időjárás közbeszólt, ám az intézmény dolgozói gondoskodtak arról, hogy a diákok élményekkel gazdagodva térhessenek haza. Ennek érdekében múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt.

„Úgy gondoltuk, hogyha az időjárás miatt beszorultunk a múzeum épületébe, akkor maradjunk hűek a témához, úgyhogy a régészettel foglalkoztunk. Megismerték a gyerekek a régészek munkáját, a régészet során használt eszközöket és munkafolyamatokat. Aztán megismerkedtünk az őskorral és az ősemberek életével, és barlangrajzot készítettünk” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

A tanulókat a foglalkozás után az intézmény alkalmazottai átkísérték a munkáséletmóddal foglalkozó terembe. Itt több olyan tárgyat is megtekinthettek, amelyet a gyár egykori dolgozói használtak, illetve azt is elmesélték nekik, hogy mennyire jelentős volt az ózdi kohászat az egész ország számára. A fiatalokat életkoruknak megfelelően a barlangrajz készítés érdekelte leginkább.

„A Croodékat festettem le. Abból az anyukát és a kislányt” - nyilatkozta Zámbó Elemér Roland, tanuló.

„Az tetszett a programban, hogy sokat festettünk és szép tárgyak voltak. Összességében jó volt, élveztem” - fogalmazott Szabó Anna, tanuló.

A fiataloknak kiemelten fontos megismerni a múltat, hiszen annak ismeretében egy stabil értékrendet lehet kialakítani a mai korra nézve is. A program második felében az érdeklődők az M&M Zenei Klub keretein belül a WaterDrops koncertjét hallgathatták meg.


803_0_t 803_1_t 803_2_t 803_3_t
803_4_t 803_5_t 803_6_t 803_7_t
Vissza