Eredményes rendelet (képgalériával)2018. április 16. (hétfő) 19:00 - Városnews/6800_0_300.jpgElbontatta a tulajdonos a Hunyadi úti romos épületét a napokban. Városunk önkormányzata nemrég több felszólító levelet is kiküldött az Ózdon található elhagyott ingatlanok gazdáinak. Ehhez az intézkedéssorozathoz nagyban hozzájárult az a településkép védelmi rendelet, amelyet még tavaly fogadtak el a döntéshozók.

Ózdon évtizedes probléma az elhagyott házak jelenléte. Ezek amellett, hogy rontják városunk képét, még balesetveszélyesek is. 2013 óta csak a Járási Hivatalnak volt jogköre ezek kapcsán intézkedni, ennek ellenére a hivatal már korábban is tett lépéseket az ügy megoldása érdekében, de folyamatosan falakba ütköztek. A Táblában található Hunyadi úti ingatlant mára a tulajdonos – aki jelen esetben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – lebontotta. Hogy ez megtörtént, ahhoz nagyban hozzájárult egy a 2017-es év végén életbe lépett szabályozás.

„Tavaly decemberben fogadta el Ózd Város Önkormányzata a településkép védelmi rendeletét, ennek köszönhetően intézkedéseket tudtunk tenni a romos házak ügyében. Ózdon rengeteg romos ház van még jelenleg is. Első körben tíz ház esetében kezdtük el az intézkedést. Ennek az eredménye látszódik is, a mögöttem látható területet rendezte a tulajdonos. Elbontotta az ingatlant és tereprendezést és körbekerítést is végzett. Bízom abban, hogy a többi esetben is hasonló eredményekre számíthatunk majd a jövőben, de ez még egy rögös és hosszú út lesz” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Hunyadival párhuzamos Jókai Mór úton is áldatlan állapotok uralkodnak. Itt 4-5 egymás mellett fekvő házról is az árulkodik, hogy rég nem járt arra a gazdájuk. Az önkormányzat felmérései szerint több mint száz ilyen ingatlan van még a városban, amely hasonló képet mutat. A Hatósági és Szociális Osztályon megtudtuk azt is, hogy például a Faluban található banképület kapcsán a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt három helyre is küldtek felszólítást, de csupán egy érkezett célba.

„Ózd város területén jelenleg száztizenhét romos ingatlan van. Az első csomagban 13 ingatlant vizsgáltunk, a másodikban pedig húszat fogunk” - mondta Császár László, a Hatósági és Szociális Osztály építésügyi csoportvezetője.

A felszólító leveleket ütemezetten küldik ki. Ezekben harminc napos határidőt szabnak meg az érintetteknek, hogy bontsák le, vagy állítsák helyre az adott ingatlan állapotát. Aki ennek nem tesz eleget, akár egymillió forintos pénzbírsággal is sújtható. Az illetékesek ilyenkor több szempontot is figyelembe vesznek, így amely épület bevezető szakaszon vagy főútvonalon helyezkedik el, hamarabb sorra fog kerülni, de a területi képviselők véleménye is sokat nyom a latba, és persze az érintett ingatlanok veszélyességi foka is számít. Egy kormánydöntés értelmében ez év januárjától már a Nemzeti Adó és Vámhivatal is bekapcsolódhat a folyamatokba, így az önkormányzat az úgynevezett kötelezési eljárás jogerőssé válása után őket keresi meg a végrehajtás tekintetében.


800_0_t 800_1_t 800_2_t 800_3_t
800_4_t 800_5_t 800_6_t 800_7_t
800_8_t
Vissza