Szakmák éjszakája (képgalériával)2018. április 14. (szombat) 21:28 - Oktatásnews/6798_0_300.jpgIdén is sok érdeklődőt vonzott a Szakmák éjszakája elnevezésű program. Az országos kezdeményezés lényege, hogy megmutassa a fiatalok számára azokat a lehetőségeket, amelyet a szakképzés kínál nekik. Annak érdekében, hogy a résztvevők minél teljesebb képet kaphassanak, különböző izgalmas dolgokat próbálhattak ki. Hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához, most sem volt hiány színpadi produkciókból.

Már délután nagy volt a sürgés-forgás a Gábor Áron Szakképző Iskola tanműhelyeiben, hiszen most rendezték meg a Szakmák éjszakáját. A program lényegében egy nyílt nap volt, hiszen a pályaorientáció egyik leghatásosabb eszköze az, ha a fiatalok testközelből vizsgálhatják meg a foglalkozásokat.

„Az lenne az elsődleges cél, hogy az általános iskolásokat a szakképzés felé irányítsuk. Ennek a legfőbb oka a most már a médiában is egyre többet hangoztatott szakképzett munkaerőhiány, ami az elmúlt időben már térségünkben is jelentkezett. Bizony ez a hiány az iskolákban is megmutatkozott, hiányszakmák alakultak ki. A cégek igényeit valamilyen módon biztosítani szükséges. A sok egyéb rendezvény mellett a Szakmák éjszakája az egyik ilyen program, amelyet minden tavasszal megtartunk” - mondta Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény-vezetője.

Az eseményt harmadik alkalommal szervezték meg és sikere egyelőre töretlen. Jól megférnek egymás mellett a különböző foglalkozások. Nagy volt a nyüzsgés a tankonyhában is, ahol szendvics és zöldségekből faragott remekművek készítése zajlott. A szakács, cukrász és pincér tanulóktól sok érdekes trükköt elleshettek az ide betérők. Egy másik teremben a fa megmunkálásával is megismerkedhettek a kicsik, helyenként egy pici segítséggel. A rendezvénnyel kapcsolatban Tóth Béla, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy nem lehet kizárólag egy irányba fókuszálni.

„A program keretében mi mindegyik szakmát népszerűsítjük, de valójában azt látjuk, hogy vannak kritikusabb területek. Ma már azt lehet mondani, hogy nem találni olyan részterületet, ahol nem keresnek szakképzett munkaerőt. Térségünkben elsősorban a gépgyártáshoz kapcsolódóan gépészeti és vegyipari területen jelentkezik leginkább ez a munkaerőhiány” - fogalmazott Tóth Béla, az Ózdi Szakképezési Centrum főigazgatója.

Az Ózdi Acélművek látványos standdal várta az érdeklődőket. A nagyfoglalkoztató komolyan veszi a szakképzett munkaerő megfelelő pótlását, és ennek érdekében az oktatásba is bekapcsolódik.

„Az Ózdi Acélművek Kft. vezetősége úgy döntött, betudva ezt az elmúlt időszak és az ezután következő időszak fejlesztéseinek, hogy nagyon nagy szükségük van jól kiképzett hegesztőkre, villanyszerelőkre, épület és szerkezet lakatosokra. Azokat a tanulókat, akik ebbe az iskolába járnak a kilencedik évfolyamot követően, ezeken a szakképzési osztályokon ÓAM ösztöndíjjal szeretné jutalmazni” - mondta Szaka Attila, az Ózdi Acélművek Kft. képzési koordinátora.

A fiatalok nagyon érdeklődőek voltak és persze mindenki más-más iránt érdeklődött.

„Nekem az asztalos szakma tetszik, mert nagyon jó dolgokat lehet készíteni fából” - nyilatkozta Samu Ferenc.

„Eddig nagyon jól érzem magam. Nekem a pincér szakma tetszik a legjobban, mert ilyen irányban szeretnék továbbtanulni” - fogalmazott Varró Fanni.

A szervezők most is gondoskodtak arról, hogy az érdeklődők ne maradjanak színpadi produkciók nélkül. A tervek szerint a jövőben is folytatják a pályaorientációs programokat, hogy széles körben népszerűsíthessék a szakképzést.


798_0_t 798_1_t 798_2_t 798_3_t
798_4_t 798_5_t 798_6_t 798_7_t
798_8_t 798_9_t 798_10_t
Vissza