Toll és ecset (képgalériával)2018. április 13. (péntek) 19:00 - Kultúranews/6794_0_300.jpgMűvészeti témájú előadásnak lehettek részesei az érdeklődők az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A Múltidéző klub meghívott vendége Majorváry Szabó Sándor, Nívódíjas alkotó volt. Toll és ecset nevet viselő előadásában egy rövid elméleti részben mutatta be a festészet és költészet kapcsolatát saját alkotásain keresztül.

Toll és ecset címmel tartott előadást Majorváry Szabó Sándor alkotó az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A művész 1970. november 14-én született Miskolcon. Az általános iskolát Kisgyőrben, a szakközépiskolát Kazincbarcikán végezte. A Nívódíjat a Magyar Alkotók Internetes Társulása „Magyar szívvel” című próza pályázatán az "Istenért, a királyért, a családért!"  regényrészletével nyerte el 2013-ban. Első versét 1988-ban kreálta meg.

„Először verseket kezdtem el írni, még szakközépiskolás koromban. Ezután jóval később körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdem el festeni autodidakta módon, majd jártam különböző képzésekre és kurzusokra” - mondta Majorváry Szabó Sándor, Nívódíjas alkotó.

Az előadás során elhangzott, hogy úgy kell megalkotni az irodalmi műveket, hogy egy vak ember is láthassa belső szemével az elkészült kreációt. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark munkatársai mindig törekednek arra, hogy olyan programokat biztosítsanak az érdeklődők számára, amelyek kapcsolódnak az egyes ünnepnapokhoz és eseményekhez.

„Majorváry Szabó Sándor, egy Nívódíjas alkotó lesz itt a mai nap, aki festőművész és író is egyben. Ez két dologgal is kapcsolódik hozzánk az Ózdi Muzeális Gyűjteményhez, hiszen nemrég nyílt meg az időszaki kiállításunk Múzeum Art+ néven. Ezzel egy hagyományos sorozatot szeretnénk elindítani. Most az ózdi képzőművészeknek az alkotásai vannak kiállítva. Ehhez múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak és ehhez tartozik ez a Múltidéző klub is. A másik pedig, hogy tegnap volt a költészet napja, tehát a festészet és a költészet összekapcsolódásából adódott ez a mai program” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője.

A Múltidéző klub töretlen sikernek örvend, épp ezért május 15-én egy újabb előadáson vehetnek részt az érdeklődők. Akkor Talián Zoltán, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumának pedagógusa fogja bemutatni az iskola történetét.


794_0_t 794_1_t 794_2_t 794_3_t
794_4_t 794_5_t 794_6_t 794_7_t
794_8_t
Vissza