Erdélyi diákok (képgalériával)2018. április 13. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6793_0_300.jpgErdélyi diákok vendégeskedtek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az egyhetes program központi témája a turizmus volt, ezért a határon túlról érkezett csoport tagjai nem csupán Ózd városával ismerkedhettek meg, hanem a térségben is sokat kirándultak. A pedagógusok szerint a „Határtalanul” elnevezésű programnak köszönhetően a fiatalok nyitottabbá válnak a világra.

Az ózdi és a nagyenyedi oktatási intézmény már több éve ápol baráti kapcsolatot egymással, tanévenként kölcsönösen meglátogatják egymást. Ezúttal Erdélyből érkezett egy népes csoport, hogy megismerkedjen a SZIKSZI-vel, valamint a városban és a térségben található turisztikai látványosságokkal. A vendég pedagógusok szerint az egyhetes programnak számos előnye volt. Az egyik székelyföldi kísérőtanár, Kornis Melinda már nem először járt városunkban.

„A jövőre nézve olyan terveink vannak, hogy szeretnénk a szűkebb környezetet itt Ózd mellett megismerni. Nagyon rámentünk a nagyobb városokra, a látnivalókra. Elmentünk apró dolgok mellett, amik itt vannak. Mesélik a kollégák, hogy van például itt egy suvadással keletkezett tó, oda is el szeretnénk látogatni a jövőben” - mondta Kornis Melinda, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológia Líceum iskolai tanácsadója, pedagógusa.

Az erdélyi diákok nagyon jól érezték magukat az ózdi intézményben, illetve  térségünkben. Négy napja érkeztek, és nemcsak városunkat járták be, hanem Debrecenben, Egerben, Budapesten, Miskolctapolcán, Aggteleken és Lillafüreden is kirándultak.
 
„Nagyon jól érzem magam és nagyon jó volt az egész hét. Nagyon szuper ez az iskola és az emberek is kedvesek. Az elmúlt egyhetes program nagyon tetszett” - nyilatkozta Gábor Anikó Tímea, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológia Líceum tanulója.

A pályázat arra is lehetőséget adott, hogy a SZIKSZI-s gyerekek is eltöltsenek pár napot a március 15-i héten Erdélyben. Akkor ők kalauzolták a magyar tanulókat otthonukban. Az ózdi diákok is rengeteg baráti kapcsolatra tettek szert.

„Nagyon jó volt kint, és rengeteg helyen voltunk és nagyon szépek voltak a tájak. Van pár kedvencem is ami nagyon tetszett. Például a Hargita, ahol 1250 méter magasan voltunk fent, illetve a Békás-szoros és Gyilkos-tó is nagyon tetszett” - mondta Oláh Patrik, a SZIKSZI tanulója.

A pedagógusok szerint a projektben részt vevő gyerekek számára nem csak az utazás élménye volt fontos. A székelyföldi magyarság mindennapjainak és kultúrájának megismerése alapvető célja a csereprogramnak.

„Én azt gondolom, hogy nagyon jó a hozadéka ennek a programnak. Egyrészt nyílt a gyerekek tekintete, rálátása a világra. Nagyon jó volt megérezni, hogy határon túl is vannak testvéreink. Nagyon jó volt velük együtt ünnepelni március 15-én is. Én úgy hiszem, hogy a mi diákjaink talán sosem voltak olyan büszkék március 15-én, mint ott amikor felvonultunk. Erősödtek a baráti kapcsolatok és remek csapatépítő játékok is voltak. Hiszen ezek közelebb hozták egymáshoz a két iskola diákjait, és azóta is tartják egymással a kapcsolatot” - fogalmazott dr. Benkőné Fehér Éva, a SZIKSZI igazgatója.

A résztvevők bíznak benne, hogy a program lezárultával sem szakad meg a kapcsolat, és az így köttetett barátságok tartósak lesznek. Ahogy mondják: rengeteg élményben volt részük, lelkileg feltöltődve utaznak majd haza.


Képek forrása: Varga István

793_0_t 793_1_t 793_2_t 793_3_t
793_4_t 793_5_t 793_6_t 793_7_t
793_8_t 793_9_t 793_10_t 793_11_t
793_12_t
Vissza