Két keréken (képgalériával)2018. április 12. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6791_0_300.jpgA jó idő beköszöntével ismét megjelentek az utakon a kerékpárosok, motorosok, ezért az autósoknak érdemes körültekintőbbnek lenniük. A forgalomba állás előtt fontos leellenőrizni a járművek műszaki állapotát, illetve felfrissíteni a közlekedők KRESZ-tudását is. Elengedhetetlen a fokozott elővigyázatosság, illetve a tolerancia is.

Ahogy melegszik az idő, úgy egyre többször találkozhatunk az utakon motorosokkal, kerékpárosokkal is. A tél vége után a két keréken közlekedők még rutintalanabbak, hiszen az elmúlt hónapokban nagy valószínűséggel nem használták járműveiket, ezért az autósoknak is érdemes körültekintőbbnek lenniük, amikor találkoznak velük. Még a forgalomba állás előtt érdemes megvizsgálni járművünket, hogy alkalmas-e az abban való részvételre.

„Tavasszal azért át kell nézni minden részét a motorkerékpárnak. Amelyik folyadékhűtéses, ott a hűtőfolyadék szintjét, a gumiabroncsok állapotát, az épségét, mennyire van elöregedve, mennyire van lekopva, hiszen azért nem mindenki használja ki x éven belül a futófelület bordázatát, és esetleg ott az elöregedés jelentkezik a motorkerékpáron, a gumiabroncson. Oda kell figyelni az akkumulátorra, vissza kell szerelni a járműbe, tehát feltölteni, visszaszerelni, beüzemelni ezeket. Világító- és fényjelző berendezéseket leellenőrizni szépen, hogy az mindegyik megfelelően működjön” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Ezen túl nagyon fontos az is, hogy megfelelő védőfelszereléseket használjunk. A motorosoknak 1984 óta előírás a bukósisak viselése, amely megvédi a fejet egy esetleges sérüléstől, ha baleset történik. Érdemes a tempót is jól megválasztani, hiszen lakott területen belül 50, azon kívül 90 km/óra a legnagyobb megengedett  sebesség: afelett nemcsak szabályt szegünk, de másokat is veszélybe sodorhatunk. A kerékpárosok esetében is lényeges a KRESZ-ben való jártasság, hiszen annak ismerete nélkül a közúti közlekedésben való részvétel hatalmas rizikófaktort jelent. Ajánlott nagyobb oldaltávolságot tartani, mikor elhaladunk mellettük, ez nem csak nekik, de a gépjárművezetőknek is több biztonságot ad. Mielőtt felülnénk rá, javasolt a kerékpár állapotát is megvizsgálni, illetve azt is, hogy rendelkezik-e az előírt felszerelésekkel.

„Kerékpárosok esetében a kerékpárokat megfelelő eszközökkel kell ellátni, így ugye a fék, a fényvisszaverő, a hangjelzést adó eszköz, amelyekkel rendelkezni kell lakott területen belül, illetve lakott területen kívül is. A bukósisak nem kötelező, azonban mindenképpen ajánlott, hiszen egy nagy fejsérülést lehet megelőzni a kerékpáros bukósisak viselésével. Alapjában véve a kerékpár műszaki állapota olyan kell hogy legyen, hogy az alkalmas legyen a közúti közlekedésben való részvételre nemcsak saját magunk, hanem mások biztonságának megóvása miatt is” - fogalmazott dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A két keréken való közlekedéssel kapcsolatban azt is fontos megemlíteni, hogy a hajnali, reggeli órákban néhol még nedves lehet az útburkolat. Ezek a járművek pont ezen tulajdonságuk miatt kevésbé stabilak, mint négy kerekű társaik, ezért elengedhetetlen a fokozott elővigyázatosság mind a kerékpárosok és motorosok, mind az autósok részéről. Továbbá alapvető a forgalomban való részvételben a tolerancia is, ezt minden közlekedőnek érdemes szem előtt tartania.


791_0_t 791_1_t 791_2_t 791_3_t
791_4_t 791_5_t 791_6_t 791_7_t
Vissza