Városi szavalóverseny (képgalériával)2018. április 12. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6790_0_300.jpgA költészet napján rendezték meg a városi szavalóversenyt a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában, amelyet az általános iskolások számára írtak ki. A térség intézményeiből körülbelül 50 fiatal érkezett annak érdekében, hogy megmérettesse előadói készségét. Az ünnep alkalmából a költemények nem csak a zsűri előtt hangzottak el, hiszen a város több buszmegállójában is megtalálhatták a művészet morzsáit a figyelmes emberek.

Izgatottan gyülekeztek a diákok a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában, hiszen itt rendezték meg a városi szavalóversenyt. A megnyitóünnepségen Malinkó János egykori művelődési osztályvezető és Hák Sándor igazgató köszöntötte a gyerekeket. Utóbbi elmondta, hogy már hagyománynak számít az esemény.

„Három évvel ezelőttig városi-térségi keretben zajlott több területen is tanulmányi verseny. Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a költészet napi szavalóverseny. A város és a térség iskoláiból körülbelül ötven tanuló vesz részt ezen a megmérettetésen, a hagyományos kategóriákban első-második, harmadik-negyedik, ötödik-hatodik és hetedik-nyolcadik osztályos kategóriákban. A zsűrit próbáltuk úgy összeállítani, hogy a térségi és városi iskolák egyaránt képviseltessék magukat” - mondta Hák Sándor, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatója.

A fiatalok már nagyon izgatottak voltak, hiszen mindannyian hosszú idő óta hangolódtak arra, hogy a kötelező és a szabadon választott költeményt a lehető leghitelesebben adhassák elő.

„Sokat készültünk. Minden reggel elmondtuk a verset az autóban, ahogy jöttünk iskolába” - nyilatkozta Sikur Ádám, tanuló.

„Az Újváros Téri Általános Iskolából jöttünk két osztálytársammal. Eljöttünk elmondani a verset és versenyezni, mert igazából nem is az lesz a lényeg, hogy kapunk-e valamit vagy nem, hanem az, hogy már idáig eljutottunk” - fogalmazott Riczu Nóra, tanuló.

Az ünnepélyes megnyitó után a diákok a kijelölt tantermekbe visszavonulva adták elő szavalataikat. Minden csoportban 3-3 tagú zsűri értékelte az elhangzottakat. A legkisebbek kivételével minden korosztálynak egy kötelező és egy szabadon választhatott verssel kellett színre lépniük.

A zsűri elsősorban a szép kiejtést és hangsúlyozást értékelte, de fontos szempont volt számukra a megfelelő versválasztás, illetve az is, hogy ki milyen átéléssel adja elő a költeményt. A nyertes fiatalok az oklevél és könyvjutalom mellett lehetőséget kapnak arra is, hogy a Vasvár Úti Általános Iskola által immár 8. alkalommal megrendezett tehetségnapon előadhassák azt a művet amivel győzni tudtak. A szavalóverseny mellett az utcán is szembetalálkozhattak a művészet morzsáival a szemfüles városlakók. Az iskolások ezúttal nem a legnagyobb közösségi portálra posztoltak, hanem az Ív úti buszmegállókat díszítették fel olyan papírokkal, amelyeken ismert verseket olvashattak az arra járók.


790_0_t 790_1_t 790_2_t 790_3_t
790_4_t 790_5_t 790_6_t 790_7_t
790_8_t 790_9_t 790_10_t 790_11_t
790_12_t 790_13_t 790_14_t
Vissza