Kötelező élmény (képgalériával)2018. április 12. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6789_0_300.jpgA költészet napja köré szerveznek programokat a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Egész héten olyan rendezvényekkel készülnek az iskolásoknak, amelyekkel élményszerűen ismerhetik meg az irodalmi műveket. A sorozat zárásaként holnap a Lady Macbeth című drámát tekinthetik meg az érdeklődők.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ehhez kapcsolódott most a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és az intézmény munkatársai, akik a fiatalokat szerették volna megszólítani. A dédestapolcsányi Lajos Árpád Általános Iskola diákjai egy ismert művet választottak elemzésre.

„Gyakorlatilag iskolásokat vártunk, kis és középiskolásokat. A költészet kapcsán az egész hetet az irodalomnak szenteljük, illetve irodalmi művek filmes adaptációit dolgozzuk fel a gyerekekkel közösen. Ma a dédestapolcsányi iskolából látogattak el hozzánk, és a délelőtt folyamán a Pál Utcai Fiúkat dolgoztuk fel. Gyakorlatilag egy élményóra, vagy drámapedagógiai óra keretében” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A fiatalok nagyon érdekesnek találták az élménypark adta lehetőségeket. Annak érdekében, hogy még inkább beleképzelhessék magukat a Pál Utcai Fiúk korának hangulatába, a green screen technikával forgathattak egy jelenetet. A diákok jól érezték magukat, ám más-más dolgot emeltek ki.

„Szerintem nagyon jó ez az élménypark. Úgy gondolom a legjobb az egészben a kötélpálya, amikor lecsúszol magasról” - nyilatkozta Fónagy-Ács Áron, tanuló.

A programsorozat zárásaként pénteken este 6 órától a Lady Macbeth című drámát vetítik. A mű egy gyönyörű, határozott és könyörtelen fiatal nő tragikus portréja, aki egy férfiak által dominált világban saját kezébe veszi a sorsát. A film megtekintése 16 éven aluliak számra nem ajánlott. A rendezvényre előzetes bejelentkezés szükséges.


789_0_t 789_1_t 789_2_t 789_3_t
789_4_t 789_5_t 789_6_t 789_7_t
789_8_t
Vissza