Megkezdődött a pollenszezon (képgalériával)2018. április 12. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/6788_0_300.jpgElkezdődött az allergiaszezon. A szakemberek szerint érdemes már most felkészülni erre az időszakra. A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre 2–4 százalékkal növekszik. Jelenleg is magas a pollenterhelés, a tünetek okozói között már megjelent a levegőben a kőris, az éger és a tiszafafélék virágpora is.

A tavasz beköszöntével elkezdődött az allergiaszezon is, és a jó idő beálltával már jelentkezhetnek az allergiás tünetek. A levegőben több növény pollenje is jelen van. A változó időjárás is nagy hatást gyakorol a lakosok immunrendszerére. A szakember szerint ilyenkor tavasszal orrfolyásos, szemviszketéses, tüsszögéses, köhögéses vagy akár fulladásos panaszokkal is jelentkeznek a betegek.

„Aktuálissá válik az allergiás megbetegedésekről beszélni, mert kitavaszodott és egyre nő a környezetünkben a pollenkoncentráció. Az allergia a szervezetnek, nevezetesen az immunrendszernek egy a megszokottól eltérő megnyilvánulási formája. Hevesebb, vehemensebb reakcióval reagál az allergiás ember immunrendszere a külvilági ingerekre” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Az allergiás megbetegedés leginkább a fiatal korosztályt érinti, de elvétve az idősek között is megjelenik. A szakemberek szerint az orvosi vizsgálat és az ellenőrzés nagyon fontos, így elkerülhetjük, hogy súlyosbodjon betegségünk. Akiknél viszont már kialakult az allergia, azoknak többféle gyógyszer is rendelkezésére áll a tünetek enyhítésére, de védekezhetnek szem- és orrcseppel is.

Térségünkben is található számos olyan növény, amelynek pollenje irritációt okozhat az arra érzékenyek nyálkahártyáján. Amitől jelenleg nem kell tartani, az a fűz, a gombák viszont kis mértékben már kiválthatnak allergiás reakciókat. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, a nyár és a gyertyán pollenje már jóval magasabb koncentrációban van jelen a levegőben, de a legrosszabb hatást most a kőris és a nyír virágpora válthatja ki.

Sokfelé a zöld juhar virágpora is magas koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. Az allergiaszezon alapvetően februártól október végéig tart, de az időjárástól függően akár el is húzódhat. Az enyhe tél miatt a kullancsok is elszaporodhattak. Egy-egy kirándulás alkalmával érdemes odafigyelni a vérszívó rovarokra, hiszen ezek súlyos betegségeket terjeszthetnek.


788_0_t 788_1_t 788_2_t 788_3_t
788_4_t 788_5_t 788_6_t 788_7_t
Vissza