Színház a tehetségekért! (képgalériával)2018. április 10. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6781_0_300.jpgÓzdi diákok is szerepelhetnek az egri Gárdonyi Géza Színház egyik darabjában egy pályázatnak köszönhetően. A program célja, hogy közoktatási intézményekkel együttműködve a különböző korosztályokkal megismertethessék a színházművészet egyes ágait. Városunkból a József Attila Gimnázium és Szakgimnázium tanulói havonta három alkalommal készülnek fel a színdarabra.

A Rómeó és Júlia William Shakespeare angol drámaíró egyik legismertebb tragédiája, és ezt szinte mindenki nagyon jól ismeri. Most egy pályázatnak köszönhetően városunk diákjai is szerepelhetnek az egri Gárdonyi Géza Színház társulatában. A szervezők elsősorban a tehetséggondozásra fektetik a hangsúlyt. Ennek eredménye egy olyan összművészeti előadás lenne a kulturális intézményben, amelyben helyet kapna egy 15-20 fős diákokból álló zenekar, egy tánckar, illetve ugyanennyi énekes és prózai szereplő.

„Nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy mi lehet most az ami igazán foglalkoztathatja ebben a korban a gyerekeket. Én azt gondolom, hogy bár azon túlmenően, hogy ismerni kell egy klasszikus Ember tragédiáját vagy egy Bánk Bánt, színházban, színpadon talán kevésbé tudnánk a gyerekek érdeklődését felkelteni. Mindenképpen olyan történetet kerestünk, ami most legjobban érdekelheti őket belülről. Arra is törekszünk, hogy nagyon sok mindent magukból hozzanak ebbe az előadásba, illetve hogy belőlük is tudjunk építkezni” - mondta Tóth Levente, a Gárdonyi Géza Színház színművésze.

A diákoknak lehetőségük lesz külön szekciókban szakemberek vezetésével az adott részt feldolgozni, gyakorolni és betanulni. Most a gimnázium tornatermében egy koreográfus segítségével a különböző mozgásgyakorlatokat vettek át a fiatalok.

„Nagyon vegyes volt a jelentkezők előképzettsége. Elég színes is ez. Valaki néptáncos múlttal rendelkezik. Itt a lányok között többen vannak, akik inkább a tánc szeretete miatt jöttek, és nem is azért mert már képzettek. Tulajdonképpen rájuk fogjuk alakítani a mozgásformát, és velük fogjuk kialakítani, hogy mi a legmegfelelőbb” - fogalmazott Kelemen Dorottya, a Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának tagja.

A fiatalok már nagyon várták és élvezték is az első próbát. Pozitívan állnak a feladatokhoz.

„Nagyon is vártam. Már hétvégén is be voltam zsongva, hogy most akkor jövünk. Azért is jelentkeztem, mert nagyon érdekel a színészet és táncolni is nagyon szeretek. Kiskorom óta táncolok. Próza- és versmondó versenyekre is jártam, és ott nyertem is. Aztán most adódott ez a lehetőség, úgy gondoltam, hogy miért ne és majd meglátjuk mi lesz jövőre” - nyilatkozta Dobi Laura Janka, a JAG 10/B osztályos tanulója.

A színművészek több korosztályt is igyekeznek megszólítani. Az óvodások a Babszem Jankó Gyermekszínház közreműködésével mesés, játékos formában ismerkedhettek meg a szerelem témakörével. Az általános iskolások pedig egy  összművészeti, komplex táborban vehetnek részt, ahol betekintést nyerhetnek a színházművészet különböző ágaiba.


781_0_t 781_1_t 781_2_t 781_3_t
781_4_t 781_5_t 781_6_t 781_7_t
Vissza