Fiatalon szülni (képgalériával)2018. április 10. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6778_0_300.jpgA fiatalkorú terhességről és párkapcsolatról beszélt Gyukits György egyetemi adjunktus a Tiszti Kaszinóban, ezzel a témával folytatódott a tudománynépszerűsítő előadások rendezvénysorozata. Az érdeklődők megtudhatták, milyen egészségügyi és társadalmi következményekkel jár az, ha valaki nem megfelelő körülmények között lesz várandós.

Az első félév és a vizsgaidőszak lezárultával folytatódnak a tudománynépszerűsítő előadások. Most egy olyan előadó jött a Tiszti Kaszinóba, akinek az egyik kutatási területe a fiatalkorú gyermekvállalás.

„Most, hogy elkezdődött a második félév, túl vannak a hallgatók a vizsgákon, elindult most elsőként a szociális munka alapszakhoz kötődően Fiatalkorú terhesség és párkapcsolat a nyomornegyedben címmel. Azt gondolom, hogy egy nagyon izgalmas, érdekes és a mi környékünkön nagyon valódi problémát feszeget majd a mai előadás során az előadó” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Gyukits György közel 15 éve foglalkozik a fiatalkorú terhesség és gyermekvállalás témakörével, kifejezetten a nyomornegyedekben élők tekintetében. Kutatásai során feltárta az összes budapesti gettót, Miskolcon Lyukóban, illetve a néhai Szondi- és Üveggyári telepen is végzett felméréseket. Ezeken a helyeken nagyon gyakori jelenség, hogy a lányok 14-15-16 évesen már anyák, Borsod megyében pedig a legnagyobb arányban találkozhatunk velük. Az egyetemi adjunktus ennek a kérdéskörnek a szociális hátterébe engedett betekintést a Tiszti Kaszinóban tartott előadásán.

„Azt gondolom, hogy ez egy fontos kérdés. Azt lehet látni, hogy ezek a nők, akik fiatalkorúan gyereket vállalnak, ezek nagyon rosszul döntenek a maguk horizontján és egy nagyon rossz életformát és egy nagyon rossz életutat járnak be. Persze ez egy középosztálybeli horizontról nézve rossz életút, de egyébként, ha megkérdezzük, az interjúalanyok is erről számolnak be. Hogy ez akkor jó volt, de még egyszer nem csinálná” - fogalmazott Gyukits György, egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem.

M. Patricia Fernandez-Kelly elméletét hívta segítségül a jobb megértéshez. Kelly az amerikai Baltimore gettóiban tett kutatásai során azt tapasztalta, hogy az ottani afroamerikai lányok azért esnek teherbe és vállalják a gyermeket, hogy kikerüljenek a családjukból. Ez egy tudatos döntés részükről. Csak így léphetnek ki legitim módon abból a környezetből, amelyben élnek. Ez hazánkra is vonatkoztatható, a Magyarországon végzett vizsgálat szerint itt is nagyrészt ez az oka a fiatalkorú gyermekvállalásnak. Az anyák a szülés után már nagyrészt nem járnak iskolába, így nem lesz megfelelő képesítésük, ezért a munkaerőpiacon is kevés eséllyel indulnak, ha egyáltalán indulnak. A rossz családmodell az oka mindennek, de amíg ezt nem ismerik fel, ők is ugyanebbe a csapdába esnek, ugyanezt fogják felépíteni.


778_0_t 778_1_t 778_2_t 778_3_t
778_4_t 778_5_t 778_6_t
Vissza