Munkálatok a háttérben (képgalériával)2018. április 9. (hétfő) 19:00 - Városnews/6776_0_300.jpgNem történt probléma az egyes szavazókörökben az országgyűlési képviselő-választáskor városunkban. Már napokkal ezelőtt több jegyzőkönyvvezető azon dolgozott, hogy vasárnap minden gördülékenyen menjen. A lakosság is meg volt elégedve a szavazóbizottságok munkájával. A szavazást megelőzően ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az Ózdi Rendőrkapitányságon Fürjes Pál önkormányzati képviselő, hiszen valaki visszaélt a személyazonosságával a legnagyobb közösségi portálon.

Pénteken mintegy 40 jegyzőkönyvvezető fáradozott azon nyolc órán keresztül a Polgármesteri Hivatal nagy tanácstermében, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a szavazás. Filctollal húzták le a hozzávetőleg huszonkilencezer darab lapról azoknak a jelölteknek a nevét, akik időközben visszaléptek. Azért, hogy a választás során minden zökkenőmentesen történjen, csak Ózdon 600-700 ember összehangolt munkájára volt szükség. A szavazatszámláló bizottság két nagy részből áll: a választott tagjait az önkormányzat képviselő-testülete jelöli ki, illetve vannak a jelölő szervezetek, akik a bizottságba két tagot is delegálhatnak. Pénteken már elhelyezték a fülkéket és az urnákat a kijelölt helységekbe. Szombat délután a szavazatszámláló bizottságok elnökei alaposan ellenőriztek minden egyes szavazókört. Miután nem találtak problémát, szabályszerűen lezárták az ajtókat. Mindeközben ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az Ózdi Rendőrkapitányságon Fürjes Pál önkormányzati képviselő, hiszen valaki visszaélt a személyazonosságával a legnagyobb közösségi portálon.

„Konkrétan az történt, hogy én soha nem használtam, és nem használok semmilyen Facebook alkalmazást. Nevemben valaki vagy valakik nyitottak ilyen profilt, amin az én világnézetemmel össze nem egyeztethető, alkalmasint engem lejárató dolgokat propagálnak. Ismerőseim ma reggel azt kérdezték, hogy mi van velem. Én nem kezelem ezt az oldalt. Megszüntetni lehetetlen, hiszen nem én nyitottam. Ez egy aljas, sunyi cselekedet, és emiatt tettem a feljelentést” - mondta Fürjes Pál, önkormányzati képviselő.

A kihelyezett urnákat vasárnap reggel az első szavazópolgár hitelesítette. Stábunk napközben több helyszínt is bejárt. Sorra váltották egymást a lakosok, hogy leadhassák voksaikat. A Vasvár Úti Általános Iskolában, az 5. számú szavazókörben minden rendben zajlott.

„Minden rendben van, minden úgy van, ahogy szokott lenni, tehát a nyitástól kezdve végig, nem volt még semmi különös probléma. Tehát minden megy a rendes kerékvágásban, ahogy szokott” - nyilatkozta Széles Istvánné, az 5. számú szavazókör bizottsági elnöke.

A szavazóbizottság tagjaira különböző szabályok vonatkoztak: például öltözködésükkel és viselkedésükkel sem gyakorolhattak hatást a polgárokra. Ezeket nagyon szigorúan kezelték a csoportok vezetői. Arra is vonatkoztak előírások, hogy mikor és mennyi időre mehettek ki a szavazókörből. A pártdelegáltaknak, illetve a beosztott tagoknak napközben lehetőségük volt elhagyni a szavazókört, de minimum három főnek, illetve a jegyzőkönyvvezetőnek minden esetben bent kellett tartózkodnia a teremben.

„Rengeteg szabállyal rendelkezünk. Nem is tudom mit emeljek ki. Talán azt, hogy a pártdelegáltak ellenőrzik a szavazatnak a rendben történtét, nem befolyásolhatják a választópolgárt. Ez természetes dolog. Ezeket a szabályokat igyekezünk betartani minden esetben” - fogalmazott Juhász László, a 24. számú szavazókör bizottsági elnökhelyettese.

Az országgyűlési képviselő-választás napján a városban sétálva találkozhattunk a különböző pártok plakátjaival vagy éppenséggel a papírmaradványokkal. Egyébként a megye 3-as számú választókerületének Választási Bizottságához nem érkezett kifogás vagy panasz, és nem történt semmiféle rendkívüli eset sem.


776_0_t 776_1_t 776_2_t 776_3_t
776_4_t 776_5_t 776_6_t 776_7_t
776_8_t 776_9_t 776_10_t 776_11_t
776_12_t
Vissza