Elindult a voksolás (képgalériával)2018. április 8. (vasárnap) 08:36 - Aktuálisnews/6773_0_300.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú választókerületében a szavazásra jogosultak 56,61%-a jelent meg 18:30-ig. Országosan ez az arány 68,13%. Városunkban a 16. számú szavazókörben (Bolyky Tamás Általános Iskola) a legnagyobb a részvétel, ott a lehetséges 671 szavazónak a 76,6%-a adta le voksát 18:30 óráig. A legkevesebben pedig a 25. számú szavazókörben (Apáczai Csere János Ált. Iskola) voltak, ott 34,8% a részvételi arány.

Hűvös, de derült időre ébredt a város április nyolcadikán, az országgyűlési választás napján. Ahhoz, hogy reggel hat órakor zökkenőmentesen indulhasson a voksolás a megye 3. számú egyéni választókerületében, a szavazatszámláló bizottságok tagjainak már hajnalban meg kellett kezdeniük a munkát. Míg országos szinten reggel hét órakor már rekordot jelentő, 2,24 százalékos, a kilenc órai adatok szerint 13,17 volt a részvételi arány, addig városunkban voltak olyan szavazókörök, ahová viszonylag későn, mindössze nyolc óra előtt pár perccel érkezett meg az első választópolgár. Ilyen volt a Petőfi Sándor Általános Iskolában működő 18-as szavazókör.

„Öt órakor átvettük a dobozokat, amiket előző nap leellenőriztem. Ezek után újra leellenőriztük, hogy minden megvan-e. A szavazólapokat, borítékokat  előkészítettük, aztán elkezdtük a plakátok kihelyezését, hogy mire jönnek az első szavazók, addigra rendben legyen minden. Az első szavazó nem túl korán jött, nyolc óra előtt. A mi feladatunk ilyenkor ellenőrizni, hogy ebbe a körzetbe tartozik-e a szavazó, majd megkérjük, hogy hitelesítse az ellenőrzőlappal, hogy az urna üres, nincs benne semmi sem. Miután aláírta, plombával lezárjuk. Utána megkapja a szavazólapokat, amelyekkel bemegy a szavazóhelyiségbe, és szavaz. Utána van egy jegyzőkönyv, amit szignóznia kell, hogy minden rendben volt, üresek voltak a szavazóládák” - mondta Kerekesné Gál Mariann, a 18. szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke.

Összességében sokan döntöttek úgy, hogy még korán, a reggeli órákban leadják szavazatukat. Közülük többen még munkába indulás előtt voksoltak, mások pedig a szavazókörök közelségét használták ki.

„Itt lakom közel, gondoltam, hamarabb letudom, és akkor ezzel sincs ma már gond” - nyilatkozta Tóth Péter.

Jóval nagyobb volt a reggeli forgalom a Bolyky Tamás Általános Iskolában, ahol három szavazókör is várta a környező utcában élőket. Köztük is voltak olyanok, akik úgy tudták legkönnyebben beilleszteni napirendjükbe a szavazást, ha minél korábban letudják.

„Mivel jó idő van, és hétvége van, ilyenkor a telekre szoktam menni. Hogy az időmet jól ki tudjam használni, azért jöttem korán. Most már irány a telek, látni a felszerelésből is” - mondta Hubai Imre.

Az ózdiak közül sokan fontosnak érezték kihasználni a lehetőséget, hogy szavazatukkal hozzájáruljanak a választás eredményéhez, választójogukkal élve kinyilváníthassák véleményüket. Többen is úgy fogalmaztak, ez nemcsak jog, szinte kötelesség is, hiszen így mindenki kiveheti a részét a jövő alakításából.

„Úgy éreztem, hogy kötelességünk. Rólunk szól, értünk van, úgy érzem, mindenkinek muszáj eljönnie. Minél több ember véleménye benne lesz a választási eredményekben. Ez nagyon fontos. Nagyon nagy harc folyt itt végig hetek, hónapok óta, szerintem nem elég tisztességesen ment. Mindig azt mondom, hogy Széchenyi meg Kossuth is ellenfelek voltak, de nem ellenségek. Szerintem nekünk is oda kell tenni magunkat, mert mindenki mondja a véleményét, de itt kell megmutatni, hogy ki mit szeretne” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta.

„Úgy gondolom, minden rendes állampolgárnak kötelessége. Most dönthetünk, legalább egy picit, arról, hogy mit akarunk. Ha megtehetjük, el kell jönni” - fogalmazott Dancsok Sándor.

A választópolgárok két szavazólapot kapnak: az egyiken országos listára, a másikon pedig országgyűlési képviselő-jelöltekre szavazhatnak. Bár választókerületünkben eredetileg 31 név került a szavazólapokra, a visszalépések miatt végül azonban csupán 27 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A bizottságok este hét óráig várják a szavazókat, a zárást követően pedig megkezdik a voksok számlálását. Nem hivatalos eredményre már ma este lehet számítani.


773_0_t 773_1_t 773_2_t 773_3_t
773_4_t 773_5_t 773_6_t 773_7_t
773_8_t 773_9_t 773_10_t 773_11_t
773_12_t 773_13_t 773_14_t 773_15_t
773_16_t 773_17_t 773_18_t 773_19_t

 

 

Vissza