Százhárom év (képgalériával)2018. április 7. (szombat) 16:32 - Városnews/6772_0_300.jpgEgy 103 éves nénit köszöntöttek születésnapja alkalmából a susai Szent Anna Szeretetotthonban. Koós Gyuláné, vagy ahogy mindenki ismeri, Margit néni családja és az otthon lakói körében töltötte ezt a jeles napot. Sokak meglepetésére még szavalni is elkezdett, és ahogy elmondta, a hosszú élet titka az egészség és a munka.

Százhárom év az emberiség történelmében nem sok. De ha egy emberöltő tart legalább ennyi ideig, arra elismeréssel tekintünk. Susán is él egy 103 éves hölgy, aki a Szent Anna Szeretetotthon falai között ünnepelte meg születésnapját. Margit néni az ott lakók és családja körében töltötte el ezt a jeles napot.

„Legyen boldog és vidám, fogadja el tőlünk a szeretetet, amelyet szívből kívánunk, hogy érezze, mennyire szeretjük. Eljöttünk születésnapját megünnepelni, kívánunk neki sok örömet, erőt, egészséget, boldogságot, sok szerencsét és szeretetet” - mondta köszöntőjében György Károly.

György Károly, aki kilencven évével már maga is szép kort megért, köszöntője után a szintetizátorhoz ült, hogy eljátsszon egy olyan dalt, amelyet Margit néninek írt. Az ünnepségen az otthon lelkésze Lipusz László is tiszteletét tette, aki szerint eleve nem mindennapi esemény az, hogy ennyit él egy ember.

„Egy példaértékű emberi élet áll előttünk. Láthatjuk, hogy még most is milyen csodálatosan gondolkodik, verset mond, vicces, van életkedve, és ezt látva, akik itt vannak, biztos, hogy egy kis erőt merítenek belőle. Erre van szükségünk, hogy a hétköznapok szürkeségéből egy kis ünnepet tartsunk, és erőt merítsünk belőle” - fogalmazott Lipusz László, görögkatolikus kisegítő lelkész.

Miközben Karcsi bácsi zenélt, a tortán meggyújtották a gyertyákat, amelyeket az ünnepelt el is fújt. Mindenki meglepetésére az idős hölgy még szavalt is. Margit néni lánya, Deklava Tiborné 100 és fél éves koráig gondozta édesanyját, de mivel infarktust kapott, nem tudta tovább ellátni, ezért döntött úgy, hogy a szeretetotthon lesz neki a legmegfelelőbb hely.

„Van egy mondás, olvastam, hogy a gondozóból gondozott lesz. Ő gondozott bennünket, és gondozott lett. De ez nem a szeretetlenség jele, hanem az, hogy biztonságban érzem őt. Hogy a nap 24 órájában el tudják őt látni” - nyilatkozta Deklava Tiborné.

Margit néni nagyon örült az ünnepségnek, nagyra értékeli, hogy ennyien szeretik. Az otthonban is tevékenyen tölti mindennapjait.

„Sétálok, lefekszek, megint sétálok. Verset mondok magamban, nagyon sokat imádkozom” - mondta Koós Gyuláné.

A hosszú élet titka szerinte a jó egészség és a munka. Egy ember életében ezek számítanak a legtöbbet. Az ünnepségen mindenki nagyon jól érezte magát, a torta felvágását követően pedig még jó ideig éltették a 103 éves hölgyet.


772_0_t 772_1_t 772_2_t 772_3_t
772_4_t 772_5_t 772_6_t 772_7_t
772_8_t 772_9_t 772_10_t 772_11_t
772_12_t
Vissza