Tűzgyújtási tilalom! (képgalériával)2018. április 6. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/6768_0_300.jpgMegszaporodtak a tarlótüzek városunkban. Naponta érkezik bejelentés a helyi katasztrófavédőkhöz szárazfű, illetve nádas égésről. Elég egyetlen eldobott égő cigaretta ahhoz, hogy a lángok életre keljenek. Az elmúlt napokban a tűzoltókat közel tíz ilyen esethez riasztották.

Folyamatosan érkeznek a riasztások a helyi tűzoltólaktanyába. A fecskendőkkel nemcsak a belvárosban dolgoznak, a város külterületein is bőven akad oltani való. Ottjártunkkor épp egy égő nádashoz riasztották a lánglovagokat. A tavasz beköszöntével egyre több szabadtéri program közül válogathatunk. Az idő immár a szalonnasütésnek, grillezésnek is kedvez. Ilyenkor azonban a tűzesetek száma is megszaporodik. Ezek oka az esetek döntő többségében emberi gondatlanságra vezethető vissza.

„Borsod megyében, illetve Ózdra is elmondható, hogy kirívóan magas számú a vegetációban keletkezett tűzesetünk van. Egyrészről az állományt terheli, másrészt nagy mennyiségű dologi, illetve eszközben keletkező kárt okoz, valamint befektetést, felhasználást jelent. A tűzoltóság szakembereit és a beavatkozó állományt olyan szinten tudja elvonni a komolyabb káresetektől, hogy az akár emberi életekbe, vagy több milliós kár bekövetkeztével lehet számolni” - mondta Tőkés Tamás, tűzoltóparancsnok.

Sokszor hiába érkeznek a bejelentett helyszínre a szakemberek, addigra elmúlik a baj. Olykor viszont kemény harcot kell vívniuk a felcsapó lángokkal, és ilyenkor legtöbbször a szél is ellenük fordul.

A levegő minőségének megóvása érdekében kormányrendelet tiltja a szemét égetését, viszont a kerti hulladékok eltüzeléséről a helyi önkormányzatok is rendelkezhetnek. Ezt Ózdon is helyi rendelet szabályozza, ami azonban csak a tavaszi és őszi hónapokra engedélyezi ezt. A kerti gaz égetése tilos, a tűzgyújtáshoz használt eszközök között pedig nem szerepelhet vegyi anyag, illetve kőolajszármazék.

A kerti zöldhulladékokat reggel 10 órától délután 17 óráig lehet ilyen módon megsemmisíteni. A Katasztrófavédelem munkatársai, illetve a tűzoltók arra kérik a lakosságot, hogy minden esetben tartsák be a tűzvédelmi szabályokat. Ugyanis, aki a tűzvédelmi rendelkezést megszegi, szabálysértést követ el. 100 ezer forinttól akár 3 millió forintig terjedő bírságot is jelenthet ez annak, akit tetten érnek.


768_0_t 768_1_t 768_2_t 768_3_t
768_4_t 768_5_t
Vissza