Sikeres vizsgák (képgalériával)2018. április 5. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6765_0_300.jpgMár célegyenesben vannak azok a diákok, akiknek még tavaly nyílt lehetőségük rá, hogy ingyen juthassanak vezetői engedélyhez segédmotoros kerékpárra a „SuliMoped” elnevezésű program keretében. Ma több mint tíz fiatal adott számot járműkezelési ismeretekből, így a tanulók nagy része már csak a forgalmi vizsgára koncentrál.

Tavaly decemberben indult el városunkban az az akció, amelynek keretében húsz ózdi diák szerezhet ingyen jogosítványt segédmotoros kerékpárra. Az elméleti és gyakorlati képzés díját az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága finanszírozza a „SuliMoped” elnevezésű program keretében. Az oktatás és a vizsgák díja csak azoknak a szülőknek a pénztárcáját nem terheli meg, akiknek a gyermekei a legjobb eredményeket érték el a kiválasztást segítő teszten. A képzés lebonyolítására az autós-motoros iskoláknak pályázniuk kellett.

„Második alkalommal kapcsolódtunk már be a „Sulimoped” programba. A rendőrséggel karöltve válogattuk ki a gyerekeket. Mi inkább a szakképzésben veszünk részt. A gyerekek nagyon ügyesek, tavaly is sikeresen túl lettek rajta. Tavaly 25, most 20 diák kaphat ingyen jogosítványt. Idén a húszból tizenkilencen már sikeresen teljesítették a KRESZ vizsgát, utóbbi még folyamatban van. Ma 12 gyerekkel már eljutottunk oda, hogy rutinvizsgát tesznek itt a pályán” - mondta ifj. Miksztai Zoltán, szakoktató.

A fiatalok már reggeltől rótták a köröket a rutinpályán szakoktató felügyeletével, nagyon készültek az előttük álló feladatra.

„Nálunk a családban sokan motoroznak, van is otthon motorunk. A tesóim megfertőztek ezzel a „motorlázzal”, ahogyan meghallottam, hogy van ilyen program, nagy lelkesedéssel vetettem bele magam. Eddig minden sikerült” - nyilatkozta  Endrésik Veronika, a József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.

„Én már nyáron elkezdtem volna ezt a programot fizetősen, de mivel adódott ez a Sulimopedes lehetőség ezért megpróbáltam, hogy hátha sikerül, és hát sikerült. A KRESZ-en és az elsősegély vizsgán vagyunk túl. Volt bukás, de pótvizsgán átmentünk” - fogalmazott Bogdán Károly Zoltán, a József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.

A rutin során a tanulóknak két kört kellett megtenniük a kialakított pályán, majd a vizsgabiztos előtt a megadott helyen megállni. A rendőrség a motorozáshoz szükséges védőfelszereléseket és két robogót is biztosított a képzéshez. A vezetői engedélyek a tervek szerint másfél hónap múlva már a diákok zsebében lapulhatnak majd. Ma, több, mint tíz diák vette sikeresen az akadályokat, ők már a forgalmi vizsgára összpontosítanak.


765_0_t 765_1_t 765_2_t 765_3_t
765_4_t 765_5_t 765_6_t 765_7_t
765_8_t
Vissza