Jézus feltámadott (képgalériával)2018. április 2. (hétfő) 20:46 - Egyháznews/6755_0_300.jpgJézus Krisztus feltámadását ünnepelték vasárnap szerte a világon, így Ózdon is a keresztény hívők. A bolyoki templom padsorai teljesen megteltek a liturgikus év legnagyobb ünnepén. A szentmisét Szőke Gábor atya celebrálta, akinek Talián Zoltán diakónus volt segítségére.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, Jézus feltámadása. Ismerjük a bibliai történetet, hogy hogyan hurcolták meg Isten fiát, milyen szenvedések árán került fel apjának országába, hogy aztán harmadnapra feltámadjon, és újra hirdethesse az igét. Ennek tiszteletére idén is sokan összegyűltek a templomokban, hogy emlékezzenek, és Krisztus újjászületéséből erőt merítve megtisztuljanak. Városunk keresztény hívői számára nagyon fontos ez az ünnep, ezt bizonyítja az is, hogy a bolyoki Rózsafüzér királynéja templom teljesen megtelt a szentmisére.

„Nagyon sokat jelent. Ez megtisztulás. Jézus eljön, feltámad nekünk és ez nagyon-nagyon sokat jelent” - nyilatkozta Bodnár Béláné.

„Egyedül vagyok két év óta. Hát aztán egyedül ünneplem. Szerényen. Szerényen, mert Hangonyból nemrég költöztem be” - mondta Gordos Istvánné.

A szentmisét Szőke Gábor plébános celebrálta. Talián Zoltán diakónus, János evangéliumának a feltámadásról szóló részéből idézett és a prédikációt is ő mondta el.

„Vajon megteszünk-e mindent azért, hogy felszínre hozzuk azt a krisztusi arcot, amely - még ha töviskoronás is, de mégis - az Isten fiának arca? Amely rád akar ragyogni és új életet akar neked adni? Hiszen a húsvétnak ez a lényege, hogy a testi feltámadással az úr Isten vár az utolsó napig. De minden évben megadja húsvétkor azt, hogy lelkileg újjászülessél, hogy lelkileg a bűneidből, a letargiádból, az elhagyatottságodból, a kuszaságokból, amiben sokszor élünk az isten feltámadása által te magad is új életre szülessél” - fogalmazott Talián Zoltán, diakónus.

Hangsúlyozta, hogy a húsvét a lelki újjászületés ünnepe Krisztus feltámadása által. Az élet mindig legyőzi a halált. Az embereket az apostolokhoz hasonlította, akik elnémultak, amikor látták Krisztust szenvedni. Nem álltak ki mellette, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk. Prédikációjában kiemelte, hogy nem az a fontos, hogy ki hengerítette el a követ a sír elől, hanem az, hogy megtörtént a feltámadás. Ugyanennyire fontos az is, hogy a szív elől elgörgetődjön az a kő, amely nem engedi be oda az istent. A hívők közös imával dicsőítették az urat.

A szentmise alkalmat adott arra, hogy ki-ki lelkében megtisztulva hagyja el az Isten házát, és méltón ünnepelhesse Jézus Krisztus feltámadását.


755_0_t 755_1_t 755_2_t 755_3_t
755_4_t
Vissza