Védelmező permet (képgalériával)2018. március 27. (kedd) 19:00 - Városnews/6743_0_300.jpgElkezdődtek a tavaszi permetezési munkálatok városunkban. A közterületeken található fákat, cserjéket, növényvédő szerrel és lemosópermettel kezelik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Ebben az időszakban az áttelelt kártevők ellen védekeznek.

A jó idő beálltával megkezdődött a permetezési szezon. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a Falu térségében kezdték el a fák és cserjék kezelését, ezt követően pedig az Árpád vezér úton folytatták a védekezést. A szakember az előírásoknak megfelelően növényvédelmi ruházatban, kesztyűben és védőszemüvegben végezte a feladatot, illetve motoros háti permetezőt használt. A növények metszésére előzőleg már sor került, jelenleg a megelőzésre fektetik a hangsúlyt a dolgozók. Ebben az időszakban gyakrabban jelennek meg a gombák és a kártevők is.

„Egy olyan helyzet állt elő a tavalyi évben, amit még talán nem is érzékeltünk, vagy nem is láttunk itt Ózdon és Magyarországon sem. A puszpángmolynak a hernyója károsította ezeket a sövényeket, lerágta a levelüket. Gyakorlatilag három generációja van egy évben. Ez azt jelenti, hogy háromszor kell minimum védekezni ellenük. Ez 2014-ben jött be az országba ez a kártevő. Gyakorlatilag annyira elszaporodott, hogy országos szinten jellemző ez a probléma. Ez ellen védekezünk most rovarölő szerekkel, hiszen hernyóalakban telel át ez az állat, és szeretnénk megelőzni a nagyobb bajt” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

A szakemberek nem csupán a sövényeket, de a fiatalabb fákat is igyekeznek megvédeni. A permetezési időszak körülbelül két-három hétig tart majd, és hozzávetőleg 700 liter növényvédő szert használnak fel a közterületeken.

Az ÓVI munkatársai folyamatosan végzik a közterületeken lévő sövények, bokrok és rózsaültetvények kártevő mentesítő permetezését. A munkálatok az Árpád vezér, Lehel vezér és a Géza úton, valamint a Bolyki főúton és a Piac úton zajlanak majd. Az ÓVI munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék el az adott területeket a munkavégzés során. A felhasznált védőszerek emberre, melegvérű állatokra kis mértékben veszélyesek, közvetlenül a bőrre jutva irritálóak lehetnek, de szappanos, vagy akár tiszta vízzel is eltávolíthatóak.


743_0_t 743_1_t 743_2_t 743_3_t
743_4_t
Vissza