Ózdi Szabadegyetem (képgalériával)2018. március 26. (hétfő) 19:00 - Híreknews/6738_0_300.jpgIsmét sok érdeklődőt vonzott az Ózdi Szabadegyetem. A programsorozat immár hetedik évadát éli, és a szervezőknek minden alkalommal sikerül érdekesebbnél-érdekesebb vendégeket meghívniuk. Most az Élő HÁTTÉR-KÉP Ózdon című előadás keretében dr. Boros Imre és dr. Bogár László közgazdászok, valamint Bayer Zsolt újságíró beszéltek napjaink világ- és belpolitikájáról.

Többszáz érdeklődő gyűlt össze az Olvasó Színháztermében, hiszen a világpolitika napjainkban, illetve Magyarország és az Európai Unió gazdasági jövőképe az egyik legfelkapottabb kérdés. Ennek oka a fejlődő országokból érkező illegális bevándorlók megjelenése. Dr. Bogár László kifejtette, hogy minden magára hagyott rendszer elindul a rendezetlenség felé és komoly erőfeszítéseket igényel, hogy megtartsuk jelenlegi helyzetünket.

„Az első dolog, amit mindenféleképpen rögzítenünk kell amikor a világnak ezt a káoszát átéljük az az, hogy csak akkor tud rendezett és emberséges lenni a mikrovilág körülöttünk meg a tágabb világ is, hogyha folyton jelentős lelki szellemi és erkölcsi energiákat fordítunk arra, hogy ezt a rendet mindig helyre tudjuk állítani” - mondta dr. Bogár László, közgazdász, volt államtitkár.

Dr. Boros Imre azzal kapcsolatban, hogy hazánk milyen viszonyok között működik, a csehekkel való összefüggést említette. Kifejtette, hogy az ottani rendszerválás idején azt a szemléletet követté,k miszerint amit csak lehet megoldanak saját forrásokból. Ezzel szemben mi nyugati befektetőkre hagyatkozva próbáltunk előrébb jutni.

„Amikor elindultunk a cseh koronát úgy hívták, hogy két forint negyven fillér, most meg úgy hívják, hogy tizenkét forint akármennyi. A két út meglehetősen eltérő. Nálunk az a politikai erő volt hosszú ideig a placcon és erősebb, aki azt mondta, hogy jöjjenek és csináljanak már velünk valamit. Bátran ki merem jelenteni, hogy beleszövődtek még a jobb oldalba is” - fogalmazott dr. Boros Imre, közgazdász, volt PHARE miniszter.

Bayer Zsolt újságíró azt fogalmazta meg, hogy 2010-ben az országot a szakadék széléről kellett visszarántani. Kiemelte, hogy ma gyakorlatilag nulla az alapkamat, nincs infláció és nem munkanélküliség, hanem egyes területeken munkaerőhiány lép fel. Állításait a közgazdászok által felsorakoztatott tényekkel támasztotta alá.

„Manapság már nem államadósság hiány van, hanem idestova szufficides lesz a költségvetés. Harmincöt százalékos bértömegnövekedés most már hosszú hosszú évek óta folyamatosan” - mondta Bayer Zsolt, újságíró.

A következő előadásról a szervezők még nem tudtak pontos információkat közölni, de az biztos, hogy ezentúl is izgalmas programokkal várják a közönséget. A rendezők azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy figyeljék az eseményeket, hogy mindig értesüljenek a legfrissebb hírekről.


738_0_t 738_1_t 738_2_t 738_3_t
738_4_t
Vissza