Teremtésvédelmi nap (képgalériával)2018. március 23. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6731_0_300.jpgTeremtésvédelmi napot tartottak a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában. Ez az időszak kiemelt helyen szerepel a katolikus egyházban, a hitvilágban pedig Szűz Máriához kapcsolódik, ugyanis március 25-től pontosan 9 hónap van karácsonyig, Jézus megszületéséig. Az Egri Főegyházmegye területén több programot is szerveztek ennek tiszteletére.

Ezen a napon, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az egyházi fenntartású intézmények takarítási, szemétszedési akciót szerveznek az Egri Főegyházmegye területén. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulói két óvodában is meséket és verseket olvastak fel a kicsiknek. Az intézményben rajzversenyt, kézműves foglalkozásokat, illetve szépíró versenyt is rendeztek a pedagógusok. A diákok egész nap különböző programokon vehettek részt.

„A munkák nagy részét bent az iskola épületében, illetve kint a Karitasz házban, a templomban és környékén fogják végezni. Hiszen ez nálunk egyben egy település szépítő nap is. A kicsik virágot ültetnek, a nagyobbak a Karitasz udvaron tevékenykednek, illetve az összegyűjtött kupakokat és papírokat rendezik, amit a méh telepre fogunk elszállítani. A templom szépítésén is dolgoznak. A nagyobbak az iskola virágait ültetik át, a legnagyobbak pedig egy filmet is megtekintenek, amelyből hasznos információkat szerezhetnek” - nyilatkozta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A tanulók az Ív úti katolikus templom udvarán, illetve a Karitasz épülete körül összegereblyézték a lehullott faleveleket, és megtakarították a kültéri stációkat. A gyerekek munka közben nagyon jól érezték magukat.

„Eljöttünk és összetakarítjuk a templom környékét. Azért, mert nekünk ez sokat jelent. Mi szép környezetben vagyunk, és mi így szeretjük” - mondta Lázár György Máté.

A munkálatok nem csak a templom környékén, hanem bent az épületben is zajlottak. Itt is serénykedtek a fiatalok. Letörölgették a szobrokat és megpucolták az ablakokat.

„Sepregetünk, letörölgetjük a szobrokat, takarítjuk az udvart és összeszedjük a szemetet. Ez nagyon jó érzés, mert tiszta lesz a templom, és mindezt együtt tehetem az osztálytársaimmal” - fogalmazott Abai Barbara.

A teremtésvédelmi nap 2017 óta tartozik az Egri Főegyházmegye katolikus intézményeinek programjához. Ezzel jó példát szeretnének mutatni az embereknek, hogy jobban figyeljenek környezetük épségére és tisztaságára, illetve a teremtett világ szépségeire is.


731_0_t 731_1_t 731_2_t 731_3_t
731_4_t 731_5_t 731_6_t 731_7_t
731_8_t 731_9_t 731_10_t
Vissza