Ír kultúra (képgalériával)2018. március 20. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6714_0_300.jpgSzent Patrik napi programokat tartottak a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. A diákok reggel egy ír reggelit fogyaszthattak el közösen, majd a kultúrával ismerkedhettek meg. Délután az iskola zenekara tradicionális ír népzenével kedveskedett az érdeklődőknek.

Szent Patrik napja az egyik legelterjedtebb ír ünnep, amelyet az anyaországon kívül is tartanak. Bár nem tartozik hivatalosan a magyar hagyományos programokhoz, mégis évről-évre egyre többen bújnak zöld ruhába, és elevenítik fel az ír szokásokat a jeles napon. Így tettek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban is.

„A Szent Patrik napot már hosszú évek óta ünneplem meg, bármelyik iskolában is tanítok. Itt a SZIKSZI-ben is nagyon szeretem megünnepelni, többek között azért is, mert most már második éve voltunk kint Írországban elég sok diákkal, szakmai gyakorlaton. A másik ok az, hogy nagyon régóta szeretem az ír népzenét és kultúrát. Tanítások során mindig is szerettem felhívni a figyelmet arra, hogy Szent Patrik napja március 17-én van, és ez miről is szól Írországban” - nyilatkozta Puchreiner Gábor, a SZIKSZI angol tanára.

A diákok amellett, hogy megkóstolták a hagyományos ír reggelit, az ország kultúrájával is megismerkedhettek. A szervezők amennyire csak lehet próbálták visszaadni a népi sajátosságokat. Az iskolában igyekeztek megjeleníteni az ünnep szimbólumait: kezdve a tradicionális ír kobold figurától a lóherén át, egészen az ország zászlajáig. A pedagógusok munkáját a tanulók is segítették közreműködésükkel.

„Eddig nagyon tetszenek a programok. Jó volt a reggeli is, pirítósokat kaptunk, lekvárral és volt tea is. Ezt a mostani fellépést nagyon várom, mert már régóta készülünk rá” - mondta Molnár Luca, a SZIKSZI tanulója.

A fiatalok nagyon élvezték a programokat, hiszen ezzel ki lehet zökkenni a hétköznapok körforgásából. Az ehhez hasonló programok hatására a szervezők szeretnék, hogy egyre többen jelentkezzenek külföldi szakmai gyakorlatra, ahol még inkább megismerhetik az adott nép kultúráját.


714_0_t 714_1_t 714_2_t 714_3_t
714_4_t 714_5_t 714_6_t
Vissza