Függőségi történetek (képgalériával)2018. március 14. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6705_0_300.jpgZacher Gábor tartott előadást a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulóinak. A téma a középiskolások életkori sajátosságaihoz kapcsolódó függőség volt. A közel 90 érdeklődő olyan új információkat tudhatott meg ezzel kapcsolatban, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy jó döntéseket hozzanak az életben.

Zacher Gábor neve bizonyára ismerősen cseng azok számára, akik figyelemmel követik az országos médiát. Számtalanszor nyilatkozott már különböző híradókban a függőséggel és az azt okozó szerekkel, szokásokkal kapcsolatban. Most középiskolás diákokkal osztott meg olyan történeteket, amelyeken keresztül jobban megismerhetik az addiktív anyagokat. Arra a kérdésre, hogy miről szól az előadás egyszerű választ adott.

„Azokról a fiatalokról szól, akik éppen most jönnek be a terembe. Alapvetően ez az ő életük, az ő mindennapjaik. Az internetről, az alkoholról, a kábítószerről és a dohányzásról. Olyan történetekről, ami úgy gondolom, hogy csak-csak része az életüknek. No nem feltétlenül a használat szempontjából. Erről szeretnék tulajdonképpen mesélni” - mondta Zacher Gábor, toxikológus.

A szakember kifejtette, hogy mennyire fontos a megfelelő kommunikáció a szülők és a fiatalok között, hiszen ennek segítségével lehet a legkönnyebben megelőzni azt, hogy valamilyen függőség alakuljon ki az érintetteknél. Elmondta, hogy szerinte csupán az elrettentéssel senkit nem lehet eltántorítani a különböző szerek kipróbálásától, sokkal inkább fontos a megfelelő tájékoztatás.

„Nagyon tetszett az előadás, hiszen új megvilágításból láthattuk ezt a dolgot. Olyan dolgokról hallhattunk, mint a függőség, a drog és telefon használat. Ezt egy olyan szemszögből láthattuk, ahonnan a gyerekeknek és a felnőtteknek is jó hozzáállni” - nyilatkozta Boros Nikolett, a SZIKSZI tanulója.

A program végén a fiatalok úgy hagyták el az előadótermet, hogy számos új ismerettel gazdagodtak. Az egyik legszemléletesebb rész az volt, amikor fotókon keresztül a toxikológus bemutatta azt, amikor egy keresztespók zsákmányát különböző kábítószerekbe áztatta be. Így az állat által szőtt hálón jól lehetett látni, hogy miként éli meg az adott szer hatását.


705_0_t 705_1_t 705_2_t 705_3_t
705_4_t 705_5_t

 

 

Vissza