Hamis aláírások?2018. március 14. (szerda) 19:00 - Politikanews/6704_0_300.jpgHarminchat jelölő szervezetből huszonkilencnél találtak gyanús kézjegyeket az ajánlóíveken Borsod-Abaúj-Zemplén megye 03.-as számú választókerületében. Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság feljelentést tett az ügyben.

Hét jelölölő szervezetet leszámítva mindenkinél találtak gyanús aláírásokat az ajánlóíveken Borsod-Abaúj-Zemplén megye 03.-as számú választókerületében. A hét elején ellenőrizték a szavazólapok tartalmát az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjai a Polgármesteri Hivatalban. Az illetékesek többek közt azt vizsgáltak, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek neve, illetve logója egyezik e a Nemzeti Választási Iroda adatbázisában szereplő adatokkal. Végül ezeken nem találtak eltérést. A Városháza egy másik helyiségében az ajánlóíveket nézték át szúrópróbaszerűen a tagok, az esetleges kézazonosságokat vizsgálva, viszont itt már nem ez volt a helyzet. Dr. Mustos Lajos elmondta, hogy a választási iroda munkatársai jelezték a bizottság felé, hogy több helyen problémát észleltek a szóban forgó dokumentumokon. Felvetéseik most beigazolódni látszanak.

„Nagy számban találtunk olyan ajánlóíveket, ahol idegenkezűség gyanúja merült fel. Nem az a személy írta alá az ajánlóívet, akinek a neve ott szerepel, ezért a választási bizottság tegnap úgy döntött, hogy büntető feljelentést tesz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságra – aki hatáskörrel rendelkezik a választással kapcsolatos ezen bűncselekmények vizsgálatára – a választás rendje elleni bűncselekmény, magánokirattal való visszaélés vétsége, illetve személyi adattal visszaélés vétsége miatt tett a választási bizottság 29 jelölő szervezet esetében feljelentést” - mondta dr. Mustos Lajos, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság elnöke.

(Fotó: Archív)

Vissza