Kivágott fák (képgalériával)2018. március 13. (kedd) 19:00 - Városnews/6696_0_300.jpgHat ezüst juharfát vágtak ki ma délelőtt a Bolyki főúton az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Ezek helyett újakat ültetnek majd. A munkálatok a Városi Stadion és az Ifjúsági Park közötti részt érintették, ezért forgalomelterelés volt érvényben. A lombokon már nem szűrődött át megfelelően a lámpák fénye, ezért éjszaka balesetveszélyes volt arra közlekedni. Idén először külső cég közreműködése nélkül oldják meg a feladatot.

Motorfűrész zajától volt hangos ma délelőtt a Bolyki főút egy része. Hat darab fát vágtak ki a területen az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A feladatokat több mint egy tucat ember végezte. A korábbi évek gyakorlatától eltérően, idén már külső cég bevonása nélkül folytak a munkálatok. Egy év alatt volt, hogy másfél millió forintot is költöttek erre a tevékenységre, hiszen egy fa kivágása több mint harmincezer forintot kóstál. Rézműves Gábor, a csoport vezetője ráépülő szakképesítésekkel végzi a fák kivágását. Az elmúlt időszakban bejárta az országot. Gyöngyösön, Mátrafüreden, Miskolcon több tanfolyamon is részt vett, amelyek költségeit az intézmény finanszírozta.

„Van egy erdőművelő szakmám, amire ráépült a fakitermelő tanfolyam, az egy hat hónapos gyors képzés volt. Ez egyébként is ennyi ideig tart, nem is szoktak többet átképzésen nyújtani. Erre még ráépült a lakott területi fakitermelő képzés, hiszen az egyiket a másik hiányában nem lehet megcsinálni. Ezt követően pedig ipari alpintechnikai képzésen is részt vettem. Ezt három hónap alatt tudtam elvégezni” - mondta Rézműves Gábor, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény csoportvezetője.

A képzés sikeresnek látszik, hiszen minden zökkenőmentesen zajlott. A tervek szerint több órát vett volna ma igénybe az ezüst juharok kidöntése, de az összehangolt munkának köszönhetően ezt 50 percen belül elvégezték a dolgozók. A kivágás és darabolás után pillanatokon belül a platóra kerültek a nagyobb rönkök és a gallyak is. Ezeket a komposztáló üzembe szállítják. A tűzifát a téli szezonban az Állategészségügyi Telep fűtésére használják fel, míg az ágakat felaprítják és a virágágyásokba kerülnek majd. Bóta József elmondta, hogy több lakossági bejelentés is érkezett már hozzájuk. Múlt héten Ózd más területein is vágtak már ki fákat, és a jövőben is vár még rájuk ilyen feladat. A kifűrészelt példányok helyett természetesen újakat ültetnek majd. A ritkítástól azt remélik, hogy szellősebb és világosabb lesz a város ezen része.

„Balesetveszélyes volt már ez az útszakasz, hiszen a fák nagyon sűrűn vannak ültetve, ezért szürkülettől, sötétedéstől a kandeláberek fénye nem szűrődött át a fákon. Például a zebrán való közlekedés is veszélyessé vált. Volt egy fa a zebra mellett, ami szintén egy kritikus pont volt, hiszen a lelépő embereket nem látták az autósok, és ezzel balesetveszély állt fent közvetlenül” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Az érintett területen a forgalmat a rendőrség, a rendészet és a polgárőrség közreműködésével zárták le, mind a gyalogosok, mind a gépjárművezetők elől. Az autósokat az Árpád Vezér út felé terelték. A városüzemeltető intézmény munkatársai holnap ugyanezen a szakaszon körülbelül húsz fát fognak még legallyazni, így reggel kilenctől ismét korlátozásra lehet majd számítani.


696_0_t 696_1_t 696_2_t 696_3_t
696_4_t 696_5_t 696_6_t 696_7_t
696_8_t 696_9_t 696_10_t 696_11_t
696_12_t 696_13_t
Vissza