Szavazólap-ellenőrzés (képgalériával)2018. március 12. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/6692_0_300.jpgLeellenőrizték ma délután a szavazólapok tartalmát az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjai a Polgármesteri Hivatalban. Az illetékesek azt vizsgáltak, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek neve, illetve logója egyezik e a Nemzeti Választási Iroda adatbázisában szereplő adatokkal. Jelenleg 32 név szerepel a listán, de ez még mindig változhat. Április nyolcadikán egy asztalterítő méretű papírral vonulhatunk majd a szavazófülkébe.

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság múlt héten egy üveggömbből kihúzta, hogy milyen elrendezésben szerepelnek majd a képviselőjelöltek április 8-án a szavazólapon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 03.-as számú választókerületében. Akkor még 36 képviselőjelölt egymáshoz viszonyított sorrendjét sorsolták ki nyilvánosan. Már akkor is látszott, hogy a rekord számú jelölt elhelyezése nem lesz majd egyszerű. Ma délután a Polgármesteri Hivatal jegyzői tárgyalójában újra egyeztettek az illetékesek. A megbeszélésen két napirend került terítékre. Elsőként a szavazólapok adattartalmát ellenőrizték. A szempontokat a Nemzeti Választási Iroda határozta meg. Ez alapján 32 jelölt szerepel a listán. Az első jelöltet korábban már elutasította a bizottság, ő viszont jogorvoslatot nyújtott be a határozat ellen, amely március 14-én 16 órakor fog lejárni, így szerepel a nyomtatványon. A szavazólap-mintákat a bizottsági tagok ellátták kézjegyükkel és a pecsétek is rákerültek.

„Ezt már mi egyszer átellenőriztük, hogy a jelölteknek a neve, a jelölőszervezeteknek a neve, emblémája megfelel e a Nemzeti Választási Iroda rendszerében megtalálható sorrenddel és elnevezésekkel. Ezt követően az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság szintén egyenként leellenőrizte a jelöltek nevét, a jelölőszervezetek nevét és logóját, és mindent rendben talált” - mondta dr. Almási Csaba, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Iroda vezetője.

A dokumentumot hamarosan feltöltik a Nemzeti Választási Iroda rendszerébe, ezt követően történik majd a sokszorosítás. A Városháza egy másik helyiségében az ajánlóíveket nézték át szúrópróbaszerűen a tagok. Itt az esetleges kézazonosságot vizsgálták.

„Jöttek olyan információk, hogy több helyen is ugyanazok írták alá az egyes ajánlóíveket. Tehát nem azok, akik ott meg vannak jelölve ajánlattevő személyként. Jelenleg ez az ellenőrzés folyik, erről egyelőre többet nem tudok mondani” - nyilatkozta dr. Mustos Lajos, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság elnöke.

Amennyiben az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjai problémát találnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságra tesznek büntető feljelentést az ügyben magánokirat hamisítás gyanúja miatt, ez viszont már nem befolyásolja majd a szavazólapok adattartalmát.


692_0_t 692_1_t 692_2_t 692_3_t
692_4_t 692_5_t 692_6_t 692_7_t
692_8_t 692_9_t
Vissza