Elhárított életveszély (képgalériával)2018. március 12. (hétfő) 19:00 - Városnews/6688_0_300.jpgAz önkormányzat közbenjárásával hárították el az életveszélyt egy Bartók Béla úti ingatlannál. Az évek óta lakatlan ház olyan állapotba került, hogy a szomszéd garázsára is hullott a falakból leváló törmelék. A lakók már többször próbáltak segítséget kérni az ügyben, ám eddig nem oldódott meg a probléma. Most egy vállalkozó bevonásával teszik biztonságossá az ingatlant és környékét.

Kidőlt, rossz állapotú kerítés, repedések és omladozó falak. Ez a látvány fogadta eddig azokat, akik elhaladtak a Bartók Béla út 31. szám alatti ingatlan mellett. A tulajdonosok évek óta nem használják a házat, és ennek meg is látszik az eredménye. A veranda egy része a napokban omlott össze akkor, amikor a katasztrófavédelem egyik munkatársa nekitámaszkodott. Most megkezdődött az épület elbontása.

„Egyelőre kézi erővel bontjuk le az életveszélyes falrészt. Utána a tető lesz lebontva teljes egészében. Azt is kézi erővel tudjuk majd bontani, először a cserepeket, majd a gerendákat. Ezután a tervek szerint le lesz fóliázva az épület. Arról, hogy a tulajdonosok hogyan döntenek azt még nem tudom. Az biztos, hogy le kellene az egészet bontani, mert belül a falak is teljesen meg vannak repedve” - mondta Bolyky Miklós, műszaki vezető.

A szomszéd már korábban is több helyre bejelentette, hogy a tűzfalból leváltak a téglák és az udvarokra esnek, ám eddig nem tudtak előrelépni az ügyben. Kifejtette, örül annak, hogy végre biztonságosan tudják majd használni kertjüket.

„Hát ez már régóta húzódik, több mint két éves ügy. Két éve a garázsomra rá is szakadt a tégla, azt meg is térítették, de azóta is folyamatosan esnek rá a törmelékek. Azóta eddig semmi előrelépés nem történt az ügyben” - nyilatkozta Bodnár Gábor, szomszéd.

Az egyetlenek szerv, akiknek semmilyen jog- és hatáskörük nincs az intézkedésre, az önkormányzat. Mégis ők azok, akik meg tudtak bízni egy vállalkozót, hogy elbontsa az ingatlannak azt a részét, amely a közvetlen életveszélyt okozza.

„Ez a jelenlegi eset ékes példája annak, hogy milyen problémákat okoz az, ha az önkormányzattól feladat és hatásköröket vesznek el. Évekkel ezelőtt az Építés Hatóság a Járási Hivatalhoz került, akik egyébként jelen esetben emiatt az ingatlan miatt 2015-ben kiadták a bontási kötelezettséget a tulajdonosnak. Ő nem tett ennek eleget, és ebben az esetben az eljáró hatóságnak kellene a bontást elvégezni, majd kiszámlázni az illetékes tulajdonosnak. Erre a kormány nem biztosít fedezetet a Járási Hivatalnak, így azóta sem tudtak intézkedni. Most viszont olyan helyzetbe került ez az épület, ami életveszélyt jelent a szomszédok számára, így a katasztrófavédelem és járási hivatal sem tudott lépni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A szakemberek ottjártunkkor sorról sorra szedték le a veszélyes téglákat. A tervek szerint a héten be is fejeződnek a munkálatok, aminek következtében, ha nem is véglegesen, de egyelőre biztonságos lesz az épület közelében való tartózkodás.


688_0_t 688_1_t 688_2_t 688_3_t
688_4_t 688_5_t 688_6_t 688_7_t
688_8_t 688_9_t 688_10_t
Vissza