Gyógyíthatatlan betegség (képgalériával)2018. március 9. (péntek) 19:00 - Egészségnews/6681_0_300.jpgTizenegyedik alkalommal tartanak ingyenes zöldhályog szűrést az egyik helyi optikában. A vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy mekkora az a nyomás, amely folyamatosan éri a szemet. A glaukóma, vagyis zöldhályog sok esetben alattomosan kialakuló, a látást veszélyeztető súlyos betegség, amely kezelés nélkül vaksághoz is vezethet. Annak érdekében, hogy minél több ember kivizsgáltathassa magát, még holnap délelőtt is lehetőséget biztosítanak az ingyenes szűrésre.

Idén is sokan jelentkeztek be városunk egyik ismert optikájának ingyenes szűrésére. A vizsgálat során a zöldhályog kialakulásának eshetőségét nézik. Az eljárásban egy speciális szerkezet segítségével megmérik a páciens szemét érő nyomást, amely ha túl magas, a szerv vérellátási és táplálkozási zavarához vezet. Ennek következménye, hogy a látóidegrostok fokozatos pusztulásnak indulnak. Így a látó receptorok egy ideig csak veszítenek az érzékenységükből, majd elhalnak. Az időben felfedezett betegség esetén a szemorvos által előírt terápia lassíthatja, de akár meg is állíthatja a folyamatot. Fontos, hogy a beállított szemnyomás ellenére, a látótér vizsgálatát rendszeres időközönként meg kell ismételni a kívánt eredmény elérése érdekében. Épp ezért tartja fontosnak az üzlet vezetője ezeket az alkalmakat.

„Az érdeklődés évről-évre csökken. Ennek a pontos okát nem tudom megmondani. Én már annak is örülök, ha legalább egy olyan ember eljön, aki nem tudta magáról, hogy milyen magas a szemnyomása, és ezzel a látását megmentjük, már megérte” - nyilatkozta Balázs Csabáné, üzletvezető.

A glaukóma nemtől és kortól függetlenül jelentkezhet, a szűrésre mégis számottevően az idősebb korosztály jelentkezett eddig, de a fiatalabb korosztály körében is előfordul az alattomos betegség. Érdemes minden évben kivizsgáltatni magunkat, főleg ha korábban valamilyen beavatkozást végeztek látószervünkön.

„A vizsgálat tulajdonképpen kellemes, mert nem fáj. Azért tartottam fontosnak, mert nekem már meg van műtve mind a két szemem” - mondta Kakó László.

A szervezők az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben felismert probléma jó eredménnyel kezelhető. Annak érdekében, hogy minél több ember kivizsgáltathassa magát, még holnap délelőtt is lehetőséget biztosítanak a szűrésre.


681_0_t 681_1_t 681_2_t 681_3_t
681_4_t
Vissza