Női világimanap (képgalériával)2018. március 9. (péntek) 19:00 - Egyháznews/6678_0_300.jpgAz ökumenikus nők világimanapját ünnepelték tegnap az ózdi evangélikus gyülekezeti házban. Az eseményen a jelenlévőknek lehetőségük nyílt megismerni egy teljesen más kultúrát, betekinthettek a Suriname Köztársaság életébe, amely az idei imanap programját adta. A rendezvény hazánkban is több évtizedes múltra tekint vissza.

A nők világimanapját több mint 150 évvel ezelőtt ünnepelték meg először. A hölgyek azért kezdtek el imádkozni, hogy a gyülekezetekben legyen valami változás, mondhatjuk ébredésnek is, aztán ez szerte a világban elterjedt. Mára ökumenikussá vált ez az esemény. A különböző keresztény felekezetek együttműködve kijelöltek egy napot az évben, amelyet ennek az alkalomnak szentelnek.

„Én úgy gondolom, hogy a nő nagyon sok mindenre képes. A nő nagyon sok jót véghez vihet, akár személyes életében, akár családi életében, és hát a nő, az bizony tudjuk az irodalomból, történelemből vagy a hétköznapok valóságából, hogy mást is, sajnos képes véghez vinni. Itt nagyon lényeges az, hogy keresztény nők vagyunk együtt. Mindenfajta felekezetből. És hát azok, akik nyitottak vagyunk arra, hogy egy kicsit gondolkodjunk, befogadjunk” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A jelenlévők először megnéztek egy kisfilmet Suriname-ról, mivel a köztársaság adta  az idei világimanap témáját és programját. Megismerkedhettek többek között az ország történelmével, gazdaságával, természeti adottságaival, oktatásával, és azzal is, hogy a Dél-Amerika északi részén fekvő állam életében milyen szerepe van a vallásnak. Az ökumenikus alkalmon Tóth Melinda evangélikus lelkész tartott előadást Suriname-ról, az áhítatot pedig Lezákné Hajdu Enikő végezte.

„Isten igéje többnyire egy olyan női bibliai alakról szól, aki meghatározója a Szentírásnak. Erre az alkalomra én Lídiának, a bíborárus asszonynak a történetét vettem elő, akit nagyon szeretek, mert egy igazán áldozatos lelkű alakja a Szentírásnak, aki nemcsak a szívét, hanem az otthonát is megnyitotta isten igéje előtt, és ebben példa a mi számunkra abban, hogy fontosnak tartsuk nemcsak az úristennel, hanem az egymással való közösséget is” - mondta Lezákné Hajdu Enikő, református lelkipásztor.

A helyi asszonyok már nem először gyűltek össze a világimanap alkalmából, most is meleg teával és péksüteményekkel várták őket. Az esemény lehetőséget adott arra, hogy megismerve egy távoli ország keresztény nőinek életét, a résztvevők saját maguk is elgondolkodjanak arról, hogy nekik mit jelent a vallás, mit jelent nőnek lenni. Ez a délután igazi lelki feltöltődéssel szolgált a jelenlévők számára.


678_0_t 678_1_t 678_2_t 678_3_t
678_4_t 678_5_t 678_6_t 678_7_t
678_8_t 678_9_t 678_10_t
Vissza