A jászol fénye (képgalériával)2018. március 8. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6674_0_300.jpgA jászol fénye című új könyvét mutatta be Talián Zoltán diakónus az Irodalombarát Nyugdíjas Klub eheti foglalkozásán. A biblikus novella a Római Birodalom agóniájáról és a jelenlegi európai helyzetről szól, párhuzamot vonva a korabeli és a mostani népvándorlás között. A klubtagoknak elvitte két korábbi könyvét is, illetve életéről is mesélt nekik.

Havonta ülnek össze az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjai, hogy versekről, könyvekről beszélgessenek. A csoport már évtizedek óta létezik, barátként tekintenek egymásra, a foglalkozások jó hangulatban telnek. Most Talián Zoltánnal és írásaival ismerkedhettek meg. A pedagógus, diakónus az elmúlt években három művet is papírra vetett: az egyikben Hódoscsépányról állít emléket az utókor számára, a másikban pedig egy személyes önvallomásról, lelki kitárulkozásról olvashatunk az „Evangélium szolgája címmel”. Ezekről is beszélt a klubtagoknak, akik számára nem ismeretlen az író munkássága.

„Előadását is hallottam a legutóbb, meg hallottam a bolyki templomban is, amikor rózsafüzérről tartott előadást, és nagyon értékeltem és nagyon szép volt” - mondta Náhlik Béláné.

Talián Zoltán most először mutatta be új könyvét, „A jászol fényét” nyilvánosság előtt. A biblikus novella a Római Birodalom agóniájáról és a mostani európai helyzetről szól, az író saját érzéseit, töprengéseit is megjelenítette a műben. A 2017 karácsonyára megjelenő íráshoz az illusztrációkat gyermeke készítette el.

„Úgy gondoltam a fejezetek megírásánál, hogy megtalálja mindenki a maga helyét ebben a történetben, tehát úgy írtam meg, hogy saját magam is belekerültem az események forgatagába. Hol Szent Józsefnek érezheti magát az ember, aki megvédi Máriát és kisdedet, hol éppen a Zakeus példájára, az adószedéssel, az anyagi javak elfoglalásával vagyunk elfoglalva. Aztán megjelenik Lévi is, a vámos, akit Jézus meghív a vámasztaltól, ő az újrakezdés, a lelkesedés, a fiatalság szimbóluma ebben a kis novellában” - fogalmazott Talián Zoltán, író.

Az alkotó két másik könyvet is szeretne írni a jövőben. A pénz című kötet egy madáchi drámára épülő elbeszélés lesz, amelyben a kezdetektől napjainkig végigvezeti, hogy a pénz mennyire meghatározó volt az egyes korokban és az életünkben. A száz fok árnyékban című családregénye pedig Trianonhoz fog kapcsolódni. Ebben a békeszerződés felvidéki magyarok életére gyakorolt hatásáról ír majd.


674_0_t 674_1_t 674_2_t 674_3_t
674_4_t 674_5_t 674_6_t 674_7_t
674_8_t
Vissza