Veszettség ellen (képgalériával)2018. március 5. (hétfő) 19:00 - Városnews/6663_0_300.jpgVárosunkban mától oltják veszettség ellen az ebeket, a betegség az emberre halálos kimenetelű is lehet. Minden kutyatartónak jogszabályi kötelezettsége beadatni a vakcinát, illetve chipeltetni az állatot. Ózdon a meghirdetett időpontokban és helyszíneken március 8-ig várják a négylábúakat.

Ma kezdődött városunkban a kutyaoltás. A peremkerületekben már reggel várták az ebeket és gazdáikat, hogy az évente kötelező veszettség elleni vakcinát beadassák a négylábúaknak. Az állatoknak ez viszonylag kis fájdalommal jár, láthatóan mindegyikük jól bírta a tűszúrást.

„Lehetőleg a veszettség elleni oltást ebben az időszakban végezzék el. Mert van olyan ember, aki két héttel ezelőtt jelentkezett, hogy be akarja oltatni a kutyáját veszettség ellen. És akkor kérdezem, hogy ez ez évi oltás vagy még a tavalyi? Kiderült, hogy még a tavalyi. Lényegében elmulasztotta tavaly már az oltást, a szabálysértés ténye már fönnáll, még ha most be is oltatná. Mert beoltatni akkor is be kell, ha szabálysértés van” - mondta dr. Elek Vilmos, állatorvos.

Az ebeket egyébként ilyenkor chipeltetni is lehet, ezt 2013. január elseje óta jogszabály írja elő minden 3 hónapos kort elért kutya esetében. Ez alapján könnyen lekérdezhetőek az állatok adatai, illetve ha az oltási könyv esetleg elveszne, így egyszerűen be lehet azonosítani őket. Fontos megjegyezni, hogy a chip nyomkövetőt nem tartalmaz, így megkeresni nem tudják az elveszett kutyákat. Lényeges információ, hogy a külföldi állatorvos által beadott oltás és chipelés a jelenlegi magyar szabályrendszer szerint érvénytelennek minősül, így ha országhatáron túlról hoznak be négylábúakat, itthon mindenképpen el kell végezni a műveletet.

Ózdon és peremkerületeiben a kutyák veszettség elleni oltására március 5-től 8-ig a kijelölt helyszíneken van lehetőség. A tulajdonos köteles bejelenteni az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél, ha a kutya a három hónapos kort elérte, a tartási helye három hónapnál hosszabb időre megváltozott, elhullott vagy elveszett, illetve új tulajdonoshoz került.

Március hatodikán Táblában, Urajon Susán és Szennán, hetedikén Szentsimonban, a Bolyki főút, a Városközpont és a falu térségében, nyolcadikán pedig Hódoscsépányon, Somsályon és Somsályfőn lesz lehetőség a kutyagazdik számára beoltatni négylábúikat.


663_0_t 663_1_t 663_2_t 663_3_t
663_4_t 663_5_t 663_6_t
Vissza