Felvidéki fotók (képgalériával)2018. március 3. (szombat) 13:27 - Kultúranews/6659_0_300.jpgLélekjelek címmel látható fotókiállítás a Digitális Erőműben a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának anyagából. A képeket a Kárpát-medencében húsz helyen mutatják be, közülük az egyik helyszín Ózd. A tárlat a hónap végéig tekinthető meg.

A Digitális Erőműben bemutatott nemzetközi magyar fotópályázaton négy kategóriában versenyezhettek a képek. Feldolgozandó téma volt Arany János élete és munkássága, megemlékezve a költő születésének 200. évfordulójáról. Kimondottan magyar vonatkozású apropója is volt a pályázatnak, idén ez a magyar népzene. A harmadik kategória a „S'Örömre fel!” címet kapta, amit a szervezők a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen gondoltak ki, amely egyben része volt az európai gasztronómiai esemény sorozatnak is. Negyedikként pedig az általános kategóriában nyújthatták be a fotóikat a pályázók.
 
 „A Magyar Fotóművészek Világszövetségének a XVII. Nemzetközi Magyar Fotópályázat felvidéki anyagát hoztuk ide. Ez egy 45 képből álló kiállítás. A fotópályázaton 830 képből válogatták ki ezt az anyagot. Neves zsűri válogatta ki. Nemzetközi zsűri válogatta, hogy egy pár nevet megemlítsek a zsűri tagjai közül, Keleti Éva, vagy a vajdaságból Lennert Géza voltak a zsűri tagjai” - mondta dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.
 
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2002-es alapításakor még csak 18 tagot számlált, de ez a szám 15 év elteltével 9 országgal, magyar vagy magukat magyarnak valló tagjaival mára 180-ra emelkedett. A szövetség csapatához kapcsolódni nem könnyű feladat, hiszen több szempontnak is meg kell felelnie annak, aki felvételt szeretne nyerni. Ózdi fotográfusként Varga István képviselteti magát a nemzetközi szervezetben, akire méltón lehetünk büszkék.
 
„2014 óta vagyok tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Igazából meghívás alapján kerültem bele. Az elnöke, dr. Patrus Sándor volt az, aki személyesen felkeresett. Korábban már egy-két pályázaton indultam a fotográfiáimmal, és ez alapján Ő úgy gondolta, hogy mérettessem meg magamat, és próbáljak bekerülni ebbe a társasága és ebbe a körbe” - fogalmazott Varga István, fotográfus, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja.

Manapság majdnem mindenki foglalkozik valamilyen szinten fotográfiával. Ha indíttatást érzünk, hogy kilépjünk abból a körből, ahol leginkább a barátoknak és családtagoknak mutatjuk meg az általunk készített felvételeket érdemes megmérettetni magunkat és tudásunkat egy ilyen, vagy hasonló pályázaton, amely esetben akár még egy kiállításon is viszontláthatjuk képeinket.


659_0_t 659_1_t 659_2_t 659_3_t
659_4_t
Vissza