Legendás cigányzenészek (képgalériával)2018. március 2. (péntek) 19:00 - Kultúranews/6656_0_300.jpgFarkas Tibor helytörténészre, valamint az ózdi cigányzenészekre emlékeztek a Muzeális Gyűjteményben. A legendás muzsikusok a roma zenekultúra kiemelkedő alakjai voltak. Az ózdi zenészek munkásságát, illetve hangszereiket és díjaikat egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a Muzeális Gyűjteményben. A kiállításhoz kapcsolódóan különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd a szervezők.

Farkas Tibornak és az ózdi cigányzenészeknek állít emléket az Ózdi Muzeális Gyűjteményben létrehozott időszaki kiállítás. A tárlatot Farkas Péter Barnabás, kultúráért felelős alpolgármester nyitotta meg, aki több szempontból is fontosnak tartja ennek létrejöttét. A kiállítás anyagát korábban Farkas Tibor kezdte el összegyűjteni, aztán ifjabb Dobosy László, illetve Kocska Ágnes igyekezett egy időtálló képanyagot létrehozni az utókor számára. Ehhez nagyban hozzájárult az Ózdi Művelődési Intézmények és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is.

„Sajnos van egy szomorú aktualitása is ennek a kiállításnak, hiszen egy évvel ezelőtt hunyt el Farkas Tibor, és az Ő emlékére hozták létre a kiállítást a múzeum dolgozói. Oláh Zsoltnak nemcsak a kiállítás szervezésében, hanem kimondottan ezeknek a gyönyörű tablóknak a kivitelezésében is jelentős szerepe volt. Az eredeti kiállítás, amely nagyon sok helyen megfordult már az országban, a parlamenttől kezdve különböző nívósabb helyeken át, eléggé elhasználódott az idők során. Ezt fel kellett újítani” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Ezt követően Berki Lajos visszaemlékezett az egykori úriemberekre, hiszen akkoriban a cigány muzsikusok annak számítottak. Beszédében kiemelte az ózdi prímások munkásságát, és azok jelentőségét a kulturális életben, valamint hogy városunk a száztagú cigányzenekar  fellegvára volt, ma viszont már kevesen művelik ezt a műfajt. A rendezvényen az érdeklődők Balogh Rudolf és Oláh Béla előadásával hangolódhattak rá a tárlat anyagára.

A kiállításon megjelent Farkas Tibor özvegye is, aki nagyon büszke férjére, valamint erre a kiállításra. Elmondása szerint sok fiatalt tanított és hangsúlyozta, hogy a mai napig is mindennapos dolognak számít családjukban a zene szeretete és jelenléte.

„Ő egy nagyon szeretetre méltó ember volt. Őt szerette mindenki, és Ő is szintúgy mindenkit. Nem lett volna olyan ember, akihez ne lett volna egy-két kedves szava. Dobolni is tanult. Mi hívők vagyunk és gyülekezetbe járunk, és ott a missziónak volt a vezető dobosa. Ezt a tudását Ő mindig továbbadta a gyerekeknek” - nyilatkozta Farkas Tiborné.

Balogh Rudolf jól ismerte a legendás zenészt és a cigányzenekar tagjait, hiszen sokáig az együttesnek Ő is oszlopos tagja volt. Elmondása szerint bejárták fél Európát akkoriban, és számos díjat is nyertek a különböző versenyeken. Számára a hegedű húrjain való játszás a kikapcsolódást jelenti.

„Ez nekem életre való dolog, amíg csak élek. A hegedűt nem tudnám elhagyni soha. Ez vigasztal engem, amikor muzsikálok valakinek” - fogalmazott Balogh Rudolf, zenész.

Az emlékkiállítás remekül bemutatja a zenészek sikereit, kellékeit, mindennapjait és leginkább Farkas Tibor munkásságát. A tárlatot egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Ehhez kapcsolódóan különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd a szervezők.


656_0_t 656_1_t 656_2_t 656_3_t
656_4_t 656_5_t 656_6_t 656_7_t
656_8_t 656_9_t 656_10_t 656_11_t
656_12_t
Vissza