Tíz tonna (képgalériával)2018. február 28. (szerda) 19:00 - Városnews/6647_0_300.jpgFél kamionnyi, azaz 10 tonna almát osztott szét ma délután a Magyar Református Szeretetszolgálat Ózdon. Az adományban különböző szervezeteken keresztül, nélkülöző családok, intézmények és magányosan élő idősek is részesülnek majd. A gyümölcsökkel egyébként országszerte segítik a rászorulókat, akik összesen nyolc kamionnyi almát kapnak.

Egy kiló alma megvétele is gondot okozhat azoknak a nélkülözőknek, akik most a Magyar Református Szeretetszolgálat révén kapják meg a gyümölcsöket. A kamion, amely a magyar származású vitaminbombákat szállította, az egyik helyi családi vállalkozás telephelyén parkolt le. Az ő munkatársaik segítettek ugyanis a rakodásban, illetve eszközeik segítségével gyorsan és hatékonyan át tudták pakolni a dobozokat azokba az autókba, amelyek majd tovább viszik az almát a rászorulóknak.

„Itt Borsod megyében átadtunk két kamionnyi almaadományt, az egyik Miskolc és térségébe került, a másik kamionnyit Forró és Encs térségében adtuk át nélkülözőknek. Most itt Ózd és térsége kap fél kamionnyit, az hozzávetőlegesen 10-10 és fél tonna almát jelent” - mondta Horváthné Sebestyén Márta, a Magyar Református Szeretetszolgálat területi koordinátora.

Országszerte nyolc kamionnyi, azaz 160 tonna almát osztanak szét rászorulóknak, ebből Ózdra és térségébe 30-32 millió forint értékben kerül az értékes gyümölcsből. Személyenként egy doboz, tehát 14 kilogramm a maximum, amit átadhatnak. Kazincbarcikára például 50 láda almát visznek, elsősorban a református gyülekezet közösségébe.

„Azt kell mondjam, hogy vannak köztük olyan családok, olyan közösségek, ahol szükségük van rá, mert vannak, akik nem tehetik meg, hogy megvásárolják ezeket a gyümölcsöket. Azonban vannak olyan családok is, ahol nem biztos, hogy a szükség, hanem inkább az a fajta jó érzés, amely az ajándékozásnak, és ennek az ajándéknak az elfogadásának a jó érzése. Erre van szükség, hogy átéljük ezt az egymás iránti szeretetet, egymás felé odaforduló gesztust, és az egymásnak való ajándékozásnak az áldását” - fogalmazott Bundzik Attila, a Kazincbarcika-alsói Református Egyházközség lelkipásztora.

Városunkban is több szervezeten, intézményen keresztül jut majd el az adomány az emberekhez, többek között a peremkerületekben lévő óvodák, iskolák, de a Szent Kereszt Plébánia Karitász Csoportja is kap belőle. A szeretetszolgálat és a karitász egyébként is jó kapcsolatot ápol egymással, segítik egymást, amiben csak tudják.

„Úgy gondoltuk a többi Karitász-taggal megbeszélve, hogy elsősorban adunk azoknak, akiknek mi osztjuk az élelmiszerbankos adományt egy hétből négy napon át. Tehát szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap. És nekik nyilván adunk ebből. De szeretnénk az időseknek is adni belőle. Tehát valószínűleg 5 kilós szatyrokkal fogjuk szétosztani” - mondta Gérecz Sándorné, a Szent Kereszt Plébánia Karitász Csoport csoportvezetője.

A Magyar Református Szeretetszolgálat tárgyi és pénzbeni támogatásokat is elfogad, de egy telefonhívással is segíthetnek, hiszen a 1358-as adományvonal hívásával 250 forinttal hozzájárulhatnak a szervezet tevékenységét.


647_0_t 647_1_t 647_2_t 647_3_t
647_4_t 647_5_t 647_6_t 647_7_t
647_8_t
Vissza